Generalitat i Ajuntament proposen que tota l'àrea de Barcelona passi a fase 1 dilluns

El Departament de Salut també demana que les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran passin a la fase 2 d'aquí a una setmana

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona proposen al Ministeri de Sanitat que la capital catalana i també les regions metropolitanes nord i sud passin dilluns que ve, 25 de maig, a la fase 1 del desconfinament.

Al mateix temps, el Departament de Salut proposa que les regions sanitàries que van al capdavant de la desescalada a Catalunya -les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran- passin a la fase 2 també d'aquí a una setmana.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat a TV3 que, des de l'inici de la desescalada, s'ha pogut fer la detecció i seguiment de casos "de forma correctíssima", i ha defensat que es donen les condicions per flexibilitzar més les restriccions:

"Tenim proves suficients i tot el circuit fet amb l'atenció primària per detectar els casos, fer proves i identificar els contactes, tallant les cadenes de transmissió. Barcelona pot tenir una incidència baixa, però com que el volum de població és alt, ens pot generar un volum de casos i contactes gros. Hem de tenir aquest circuit preparat. Això ens permet avançar, cosa que la societat necessita."

Vergés també ha obert la porta que no calgui esperar 14 dies per canviar de fase, si les condicions ho permeten:

"Té lògica els 14 dies, però també, si veiem que és pertinent, poden avançar-ne alguna, poder-ho proposar. Tenim la responsabilitat de fer el control i ens pertoca decidir. Si fem una proposta en aquest sentit, serà perquè veiem que té tot el sentit del món i que s'acompanya de rigor. Sempre ho hem volgut fer amb tota la prudència per no haver de fer passos enrere."

 

Generalitat i Ajuntament proposen que Barcelona passi a la fase 1 dilluns
Dues dones passegen per un carril habilitat per a vianants a Barcelona (EFE/Marta Pérez)


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aplaudit la coordinació amb Salut i ha destacat que les "bones dades" els porten a fer la petició d'avançar a la fase 1. En declaracions a Betevé, ha apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania:

"Volem seguir avançant, a poc a poc anar recuperant la vida a tots els barris i l'activitat econòmica; per això recordem que cal prudència, anar pas a pas i seguir totes les recomanacions, com mantenir la distància o fer servir mascareta sempre que sigui possible. Cal que siguem responsables com, de fet, ha estat fins ara."

 

Barcelona i les regions metropolitana nord i sud tenen adjudicada ara una fase intermèdia entre la 0 i la 1, que periodísticament s'ha batejat com la fase 0,5. Es tracta d'una fase 0 flexibilitzada, que permet que les botigues i altres locals puguin obrir sense cita prèvia, però manté tancades les terrasses dels bars i tampoc no permet les reunions fora del nucli de convivència.

Aquesta és la principal diferència amb la fase 1, que obre la porta al funcionament de les terrasses dels bars, garantint la distància de seguretat entre taules, i permet de trobades de fins a 10 persones, mantenint també la separació física i evitant els col·lectius més vulnerables a la Covid-19.

Tot i que es va parlar de reunions a casa, els epidemiòlegs han recomanat que les trobades es facin al carrer, on pot ser més fàcil estar separat.

Preparatius al centre comercial Diagonal Mar de cara a la reobertura
Preparatius al centre comercial Diagonal Mar de cara a la reobertura (EFE/Andreu Dalmau)

 

Petició de fase 2 per a les regions pioneres de la desescalada

Les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran són a la fase 1 des de fa 7 dies, l'11 de maig.

Si el govern espanyol accepta la proposta, passarien a la fase 2, que permet l'obertura de centres comercials, cines, teatres, auditories, platges i piscines, tot i que amb limitacions d'aforament.

En la fase 2 també s'amplia de 10 a 15 el nombre de persones que es poden reunir en grup. I es permet als adults de menys de 70 anys fer esport o passejar en qualsevol franja horària excepte de 10 a 12 i de 19 a 20 hores, reservades per als majors de 70 i les persones vulnerables. Les autonomies tenen marge per moure les franges dues hores amunt o avall, en funció de les condicions de cada lloc.

També s'autoritzen els casaments amb un màxim de 100 convidats i els enterraments, amb 25 assistents com a molt.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaEstat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut