Els centres comercials estan tancats des del 14 de març, quan va entrar en vigor l'estat d'alarma (ACN/Àlex Recolons)
Els centres comercials van tancar el 14 de març, quan va entrar en vigor l'estat d'alarma (ACN/Àlex Recolons)

Com serà la fase 2? El torn de centres comercials, cinemes, teatres, platges i piscines

Casaments amb 100 convidats, enterraments amb 25 assistents i ampliar l'horari per fer esport, novetats de la fase 2 en què entren dilluns Formentera i tres de les illes canàries

Actualitzat

Obertura de tots els comerços i serveis (també els que estan en locals de més de 400 m2) i dels centres comercials, de cinemes, teatres i auditoris amb un terç de l'aforament, casaments, batejos i comunions amb un màxim de 100 assistents si es fan a l'aire lliure i de 50 si són dins un local, i enterraments amb un màxim de 25 persones a la sala de vetlla.

Aquestes són algunes de les noves regulacions per a les zones que aquest dilluns 18 passen a la fase 2 de la desescalada.

El govern espanyol ha publicat al BOE la nova ordre que regula les restriccions de l'estat d'alarma a partir de dilluns que ve. Com a novetat, en la fase 2, en la qual aquest dilluns només entraran les illes de Formentera i les canàries El Hierro, La Gomera i La Graciosa, es flexibilitza l'horari per fer esport, que serà lliure a excepció de les franges reservades a la gent gran.

A la fase 2 es podran fer casaments i celebracions amb un màxim de 100 persones si són a l'aire lliure
A la fase 2 es podran fer casaments i celebracions amb un màxim de 100 persones si són a l'aire lliure (ACN)

Unes noves regles que donen una pista del que passarà a la nostra zona quan arribem a la fase 2 del desconfinament de l'estat d'alarma:

- S'amplia de 10 a 15 el nombre de persones que es poden reunir en grup.

- Els adults fins als 70 anys ja podran fer esport o passejar a qualsevol franja horària excepte de 10 a 12 i de 19 a 20 hores, que es reserven als majors de 70 i a les persones vulnerables. Les comunitats autònomes podran moure aquestes franges en una forquilla de dues hores amunt o avall.

En la fase 2, a la qual Salut proposarà que entrin les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, l'Alt Pirineu i l'Aran el proper 25 de maig, el govern espanyol amplia la limitació de l'aforament dels restaurants al 40%; permet l'obertura de centres comercials i de cinemes i teatres amb un terç dels assistents, així com la possibilitat de visitar monuments i sales d'exposicions.

Centres comercials oberts

Podran obrir tots els centres comercials i també els comerços amb una superfície de més de 400 metres quadrats.

- Aquests negocis hauran de respectar un aforament màxim del 40%, reservar un horari prioritari per als més grans de 65 anys i complir amb les mesures d'higiene i de distanciament físic de les fases anteriors.

Els comerços hauran de respectar una aforament màxim del 40%
Els comerços dins els centres comercials hauran de respectar un aforament màxim del 40% (Europa Press)

Hauran de netejar els locals un mínim de dos cops al dia, però ja no serà necessari netejar els lavabos sis cops al dia, només s'hauran de mantenir les condicions de salubritat.

- Les zones recreatives dins dels centres comercials continuaran tancades i als espais comuns només hi podrà transitar un 30% de l'aforament.

Cinemes i teatres, oberts. Locals d'oci i discoteques, tancats

Cinemes, teatres i auditoris podran obrir amb un terç de l'aforament màxim i amb butaques preassignades. La resta de locals d'espectacles també hauran de respectar el mateix aforament però amb un límit de 50 persones en espais tancats i 400 a l'aire lliure.

Els bars i cafeteries dins d'aquests equipaments podran obrir respectant una distància mínima de dos metres entre els clients.

Cinemes i teatres podran obrir a la fase 2, amb un aforament màxim d'un terç
Cinemes i teatres podran obrir a la fase 2, amb un aforament màxim d'un terç (EFE/ Jeffrey Arguedas)

A la fase 2 encara no podran obrir ni discoteques ni locals d'oci nocturn.

Els bars i restaurants podran servir tant a les terrasses com a l'interior dels locals, respectant sempre un 40% de l'aforament màxim i preferiblement amb reserva.

Biblioteques, sales d'exposicions i monuments

Els usuaris de les biblioteques ja podran consultar material dins les sales i utilitzar els ordinadors de consulta, amb un aforament del 30% i l'obligatorietat de netejar tant els ordinadors com altres dispositius entre un usuari i el següent. Les sales infantils de les biblioteques continuaran clausurades.

Es permet per primera vegada obrir les sales d'exposicions, amb un aforament del 30%, però no s'hi podran fer inauguracions o esdeveniments.

Es podran visitar monuments i altres equipaments culturals, però amb un recorregut marcat i respectant la distància de seguretat. En llocs de visita com esglésies o temples es podrà exigir fer ús de mascareta per accedir-hi.

Piscines, platges i instal·lacions esportives cobertes

Poden obrir les instal·lacions esportives cobertes i les piscines (tant esportives com recreatives). En tots dos casos, el màxim d'usuaris permès és del 30% de l'aforament marcat. L'entrada es farà amb cita prèvia i per torns.

A les piscines destinades a la natació, només podrà haver-hi un esportista per carrer i es donarà preferència als esportistes federats.

Les platges: Qualsevol persona podrà practicar esports individuals al mar i sense contacte físic amb altres usuaris. Fins a la fase 2, estava reservat només a esportistes federats. Per tant, estarà permès nedar al mar respectant una distància mínima de seguretat de dos metres.

A la fase 2 es podrà gaudir de les platges
A la fase 2 es podrà gaudir de les platges (EFE/ Jeffrey Arguedas)

A la sorra, els usuaris de les platges podran agrupar-se amb un màxim de 15 individus. S'haurà de marcar a la superfície la distància de dos metres entre cada persona o grup i els usuaris hauran de tenir totes les pertinences dins d'aquest perímetre.

Visites a residències

Pel que fa a les residències per a gent gran o persones dependents, en aquesta segona fase es permetran les visites "preferentment" en supòsits excepcionals com els que fan referència "al final de la vida" o per "alleujament per descompensació neurocognitiva del resident".

Lligues esportives professionals

A la fase 2 es permeten les competicions i partits de lligues esportives professionals. Això sí, seran partits a porta tancada i amb accés exclusiu als mitjans de comunicació necessaris per a la retransmissió.

Els clubs podran fer entrenaments en grups de fins a 14 jugadors i respectant la distància física mínima.

A més, es podran fer congressos professionals, conferències i trobades i reunions de treball amb un màxim de 50 assistents.

Totes aquestes activitats que estaran permeses per primera vegada des de l'entrada de l'estat d'alarma s'hauran de fer dins la mateixa illa o territori assignat que passi dilluns, 18 de maig, a la fase 2. Encara no està permès sortir del territori en aquesta fase de la desescalada. Només es pot anar a una altra província o zona sanitària per motius laborals, sanitaris o per tenir cura d'un familiar dependent.

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus ComerçFases de la desescaladaDesescalada
Anar al contingut