Recomanen evitar les trobades de fins a 10 persones a casa en fase 1 i fer-les al carrer
Una família a la terrassa d'un bar, aquest dilluns a Tortosa (ACN)

Recomanen evitar les trobades a casa de fins a 10 persones en fase 1 i fer-les al carrer

En el pas a la fase 1, els epidemiòlegs recomanen no fer servir guants i sí netejar-se sovint les mans amb alcohol, a més de limitar la mobilitat, perquè el virus continua circulant

RedaccióActualitzat

A Catalunya hi ha 3 regions sanitàries que estan en fase 1 des de dilluns, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran, i aquest dilluns molt possiblement n'hi haurà 3 més si el Ministeri de Sanitat hi dona el vistiplau.

Seran Girona, Lleida i la Catalunya central, i també les àrees de gestió assistencial de l'Alt Penedès, el Garraf i el baix Montseny, de manera que gairebé tot el territori català estarà en fase 1.

L'experiència de les primeres pot ajudar les que s'hi vagin incorporant a fer-ho de la manera més eficaç i segura.

Evitar les reunions a casa

Per exemple, i segons Magda Campins, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, les reunions de fins a 10 persones als domicilis és millor evitar-les malgrat que es puguin fer.

El motiu és que previsiblement en molts habitatges serà molt difícil celebrar-les complint amb totes les mesures de seguretat, respectant els 2 metres de distància entre les persones que no conviuen habitualment.

"Des del punt de vista epidemiològic, llocs tancats com una casa, amb ocupacions de 10 persones, realment són focus de contagi clars, perquè no es podran mantenir aquestes distàncies."

"La recomanació seria fer aquestes reunions, però fer-les a l'exterior, en bars o terrasses, però no a l'interior de les cases, perquè el risc de contagi és més alt."

"El més important és que les persones vulnerables, bàsicament les persones grans, no participin d'aquestes trobades familiars, malgrat que siguin potser les que més ho necessiten."

La doctora Magda Campins, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron

Les terrasses i la higiene

Precisament la possibilitat de fer aquestes trobades a les terrasses de bars i restaurants, amb almenys 2 metres entre taula i taula, ja s'ha assajat també a les 3 regions en fase 1.

En aquest cas, hi ha hagut dificultats per mantenir les distàncies entre les persones d'una mateixa taula. Campins insisteix en la necessitat que els canvis de gent a les taules es facin de manera correcta:

"Tot el que siguin les superfícies, les taules, els objectes que hi hagi a les taules, etc., si no estan ben desinfectats, poden representar un perill. És un perill que podem minimitzar si ens rentem sovint les mans o utilitzem solucions alcohòliques".

El propietari d'un bar restaurant de Tarragona, aquest dilluns amb els primers clients de la fase 1 (ACN)


Guants no, alcohol sí

En aquest sentit, per a les trobades i per anar a la terrassa d'un bar, la recomanació no és posar-se guants, sinó portar alcohol per desinfectar-se les mans de tant en tant.

El motiu és que els guants poden donar una falsa sensació de seguretat quan es toquen taules o objectes que poden no estar prou nets i higienitzats i, per tant, tenir virus.

"Si portem una ampolleta de solució alcohòlica a la butxaca o al bolso i fem higiene de mans, minimitzem el risc de contaminar-nos si toquem les taules o els objectes."

"Si en lloc d'això portem guants, la probabilitat que ens fem rentat de mans és molt menor i per tant estem augmentant el risc de contacte."

A la segona residència

La fase 1 permet anar a un hotel, i també a la segona residència, tot i que amb la limitació que només es pot fer en els casos en què aquesta estigui a la mateixa regió sanitària que el domicili habitual.

La circulació per anar a hotels, a segones residències, a cases particulars o a les terrasses es pot fer quan es vulgui, igual que per anar a comprar.

El confinament continua vigent

Però, en canvi, en la fase 1 es mantenen les restriccions i franges per passejar o fer esport, i per a les sortides de nens i gent gran. Perquè malgrat l'avançament de fase, el confinament continua.

Segons Magda Campins, cal tenir això sempre ben present:

"Hem estat dos mesos pràcticament tancats a casa i sense poder fer res. Ara no anem a l'altra cara de la moneda i comencem a fer-ho tot. Sobretot, molta prudència, perquè el virus circula i podem tenir rebrots. I això ho hem de tenir molt clar i molt present".

El principal missatge que reiteren aquests dies els epidemiòlegs és que el virus continua circulant i que això impedeix tornar a fer vida normal.

La doctora Campins ha recordat el cas de Corea del Sud, un dels països que va controlar més bé la Covid-19, però que ara ha començat a tenir rebrots precisament perquè s'ha intentat tornar a la normalitat.

 

Una de les terrasses de Tarragona en el primer dia de la Fase 1
Una de les terrasses de Tarragona en el primer dia de la fase 1 (ACN)
ARXIVAT A:
Fases de la desescaladaDesescaladaCoronavirus
Anar al contingut