Les terrasses encara hauran d'esperar més dies per obrir a Barcelona i les àrees metropolitanes sud i nord (EFE/Alejandro García)

Què es pot fer i què no a la fase 0,5 a Barcelona i l'àrea metropolitana?

Les botigues i alguns locals poden obrir, però encara no les terrasses dels bars i tampoc es permeten les reunions fora del nucli de convivència

Sílvia MateuActualitzat

El govern espanyol ha acceptat la fase intermèdia que va proposar la Generalitat i els principals ajuntaments implicats, que és com una fase 0 ampliada o una fase 1 amb restriccions per a les regions de Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud.

 

Botigues

Els comerços de menys de 400 metres quadrats poden obrir sense necessitat de cita prèvia, que sí que cal a la fase 0. La consellera de Salut, Alba Vergés, va plantejar aquesta mesura per premiar les botigues:

"El sector comercial ha treballat i ha fet les coses ben fetes limitant els aforaments i amb mesures de protecció dels clients."

El petit comerç pot obrir amb un terç de l'aforament. Els locals de més de 400 m2 també poden obrir si acoten l'espai al públic a, com a molt, 400 m2. En cap cas poden obrir encara els negocis que es trobin dins de parcs o centres comercials sense accés directe i independent des de l'exterior. Tampoc està permès a la fase 1.

Es poden fer rebaixes i promocions.

 

Cerimònies religioses

Es pot participar en activitats de culte, amb un terç de la capacitat de l'aforament.

En el cas dels funerals i vetlles, es limita l'assistència a un màxim de 15 persones a l'aire lliure i de 10 en un recinte tancat.


Museus i biblioteques

La proposta que la Generalitat va consensuar amb el món local permet obrir els museus, que han de limitar la capacitat a una tercera part.

Les biblioteques també poden obrir per oferir servei de préstec de llibres. Algunes, però, com les de Barcelona ja han anunciat que no obriran. La recomanació de la Xarxa de Biblioteques Municipals, de la Diputació de Barcelona, és ajornar-ho "fins que es pugui fer amb total seguretat". 


Escoles

Només està permès obrir els centres escolars per feines administratives, i per desinfectar-los i posar-los a punt. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va defensar per Twitter i en roda de premsa que, més endavant, s'acceleri la reobertura de les escoles
 

Esport professional

Els gimnasos i centres esportius han de continuar tancats, però com a novetat pot obrir el CAR de Sant Cugat.

 

 

Els esportistes professionals o federats poden entrenar en tota la regió sanitària. La pràctica esportiva d'oci només es pot fer dins del municipi.


Terrasses tancades

Les terrasses dels bars encara no poden obrir, com permet la fase 1 amb la meitat de la capacitat i amb 2 metres entre taula i taula. L'alcaldessa de Barcelona creu que per anar als bars caldrà esperar a l'últim dilluns de maig:

"Les terrasses són un sector important de la ciutat: suposen gran nombre de llocs de treball i són un espai de retrobament social. Estem d'acord que, perquè tornin, cal fer-ho amb les màximes garanties de seguretat. No podran obrir terrasses, però treballem perquè sigui possible el 25 de maig."

 

Sense trobades familiars

Els cinc milions de persones que viuen a les zones més endarrerides del desconfinament també han d'esperar fins a la fase 1 per poder participar en reunions de fins a 10 persones, fora del nucli de convivència habitual. En aquesta fase intermèdia tampoc s'autoritzen aquestes trobades de familiars i amics.
 

Cap canvi en mobilitat

El confinament estricte només permet sortir per anar a treballar, a comprar menjar o medicaments, o al metge. Dins de la fase 0, els nens han pogur tornar al carrer i també s'ha pogut sortir a caminar i fer esport individual, amb franges horàries. Això continuarà igual. No hi ha intenció de relaxar-ho encara per al 85% de la població catalana.

Més endavant, a la fase 1, ja es podrà circular dins de la regió sanitària, tret que per motius laborals, d'assistència a persones dependents o per causes de força major es pugui justificar un canvi de zona. També estaran permesos els desplaçaments a les segones residències, sempre que siguin a la mateixa regió sanitària. Però això serà a la fase 1.

ARXIVAT A:
Fases de la desescaladaDesescaladaCoronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut