La planta alemanya d'emmagatzematge de gas rus Nord Stream 2 a Lubmin
La planta alemanya d'emmagatzematge de gas rus Nord Stream 2 a Lubmin (Reuters/Hannibal Hanschke)

Gas rus cap a Europa: Putin reobre l'aixeta del Nord Stream 1 després de dies d'incertesa

Ha estat tallat deu dies per manteniment, però hi havia la sospita que Rússia no el tornaria a obrir com a represàlia a les sancions de la UE per la invasió d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

El gas natural ja torna a circular aquest dijous pel gasoducte Nord Stream 1 entre Rússia i Alemanya, després de deu dies d'interrupció per manteniment.

Ho ha afirmat l'operador alemany Gascade a diverses agències de notícies, dient que "està en funcionament", però sense precisar la quantitat de gas que està arribant.

Aquest dijous Klaus Müller, màxim responsable de la xarxa alemanya de gas, ha dit que al llarg del dia haurien d'arribar 530 GWh de gas, un 30% de la capacitat del gasoducte.


Tall de deu dies amb suspens

Rússia va tallar el subministrament el dia 11 de juliol durant deu dies a causa de treballs de manteniment al gasoducte, un tall que ha creat l'alarma a la Unió Europea.

El motiu és que durant els deu dies que ha estat tancat, l'operador rus Gazprom ha dit en diverses ocasions que el subministrament podria no reprendre's per problemes tècnics.

El problema de base és que les mesures contra Rússia per la invasió d'Ucraïna han evidenciat la gran dependència de la UE dels subministraments energètics d'aquest país, i el govern de Vladímir Putin ho està aprofitant políticament.


Al 40% per problemes tècnics

De fet, l'operador rus Gazprom ja va rebaixar fa un mes la capacitat del Nord Stream 1 al 40% dient que s'hi veia obligat perquè una turbina del sistema és al Canadà en reparació.

Aquest dimecres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que la turbina ja és de camí i també que tot això són excuses, perquè hi ha alternatives disponibles per substituir-la.

Putin mateix ha dit fa pocs dies que si no reben la turbina, el gasoducte funcionarà a partir de la setmana que venomés  al 20% de capacitat, perquè hi ha una altra turbina que ara també s'ha de reparar.

Precisament aquest dimecres la Comissió Europea ha presentat un pla per reduir el consum de gas a la UE en un 15% en previsió que Rússia acabi tallant del tot el subministrament.

 

Instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya
Instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya (Reuters/Hannibal Hanschke)

 

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergiaUcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut