Preocupació a Alemanya pel subministrament de gas rus, tallat per Moscou durant 10 dies

Les autoritats alemanyes temen que les tasques de manteniment del gasoducte Nord Stream 1 s'allarguin més del previst i el país no tingui prou gas per a l'hivern

Redacció/AgènciesActualitzat

El subministrament de gas de Rússia a Alemanya estarà interromput durant deu dies: des d'aquest dilluns, dia 11, fins al 21 de juliol. El motiu són els treballs de manteniment de les instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1, que transporta el gas des del mar Bàltic i que ja estava funcionant al 40% de la seva capacitat.

El que preocupa és la possibilitat que, passats aquests deu dies i en el context de la guerra a Ucraïna, el gasoducte de Gazprom no es torni a obrir. I això, segons l'autoritat reguladora dels subministraments a Alemanya, l'Agència Federal de Xarxes, posaria el país en "una situació d'emergència".

El ministre d'Economia alemany, Robert Habeck, no descarta que passi: "Basant-nos en el patró que hem vist, no seria gaire sorprenent que trobin algun detall tècnic i diguin 'ara no podem encendre'l més'."

En aquest context, Alemanya intenta reduir urgentment la seva dependència del gas rus, mentre omple els dipòsits d'emmagatzematge de gas pensant en el proper hivern.

El país ja va activar el 23 de juny la segona fase del pla que ha fet el govern per respondre a l'escassetat de gas amb tres nivells, que són el d'alerta, el d'alarma i el d'emergència. Aquest últim implica racionalitzar el subministrament de gas, primer a la indústria i, en últim terme, a les llars o infraestructures bàsiques.

Hi ha veus, com la del president de l'Agència de Xarxes alemanya, Klaus Müler, que ja han fet una crida a estalviar gas.

El gasoducte ja funcionava al 40% de la seva capacitat
El gasoducte ja funcionava al 40% de la seva capacitat (Reuters / Hannibal Hanschke)


Problemes amb les turbines

El gasoducte Nord Stream 1, que fa 1.200 quilòmetres de llarg, està funcionant al 40% de la seva capacitat des de principis de juny. Rússia ho va justificar al·legant que, per les sancions imposades per Occident, no li tornen una turbina de l'empresa Siemens que s'estava reparant al Canadà. Ara el Canadà ha accedit a enviar-la a Alemanya.

La decisió no ha agradat a Ucraïna. Els ministeris d'Energia i Afers Exteriors ucraïnesos han emès un comunicat en què diuen que estan "profundament decebuts". Insten el Canadà a fer-se enrere del que consideren un canvi en les sancions "als capricis de Rússia".

Els treballs de manteniment inclouen revisar algunes vàlvules o el sistema contra incendis i es fan cada any. Sempre tenen una durada d'entre deu i dotze dies i mai s'han incomplert els terminis anunciats.

De fet, el Kremlin defensa que les tasques de manteniment que es fan aquests dies entren dins la normalitat. "Ningú s'està inventant reparacions", ha assegurat el secretari de comunicació de Putin, Dmitri Peskov.

ARXIVAT A:
EnergiaAlemanyaUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut