Cursa europea per assegurar-se alternatives al gas rus, mentre Gazprom llença un nou avís

L'Agència Internacional de l'Energia demana a la ciutadania europea que redueixi el consum de gas abans que arribi l'hivern

Actualitzat

Rússia ha fet un pas més en la seva estratègia de collar Europa amb el gas, just quan les capitals europees acceleren la cursa per trobar proveïdors alternatius. Aquest dilluns s'ha sabut que Gazprom ha enviat cartes a alguns dels seus clients europeus invocant la clàusula de "força major" dels seus contractes i els avisa que és possible que no pugui complir els seus compromisos per "circumstàncies extraordinàries". Amb això, la companyia s'estaria cobrint legalment si decideix tallar l'aixeta del gas definitivament.

Ara, el seu principal gasoducte per proveir Alemanya, el Nord Stream 1, està aturat per treballs de manteniment, i hauria de reactivar-se a partir de dijous. Abans de començar les feines de manteniment, Gazprom ja havia anat reduint el subministrament de gas per aquesta connexió, en teoria perquè una de les turbines necessàries està retinguda al Canadà, on s'havia enviat a reparar.

Instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya
Instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya (Reuters/Hannibal Hanschke)

En plena onada de calor i amb les temperatures disparades, el principal maldecap a Europa ja és l'hivern que ve. I moltes capitals han obert una cursa per intentar assegurar subministrament.

Començant per Brussel·les, i la Comissió Europea, que busca fórmules per garantir-se el gas quan el fred arribi. La presidenta, Ursula von der Leyen, ha anat aquest dilluns fins a Bakú per pactar amb les autoritats de l'Azerbaidjan augmentar en un 50% les importacions de gas l'any vinent. L'objectiu és doblar aquestes importacions en els pròxims anys.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb el president de l'Azerbadjan, Ilham Aliyev
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb el president de l'Azerbadjan, Ilham Aliyev (EFE)

I en aquest context, Itàlia també busca solucions. També aquest dilluns, Mario Draghi participa a Alger en una cimera entre els dos països, on espera tancar un nou contracte per augmentar el subministrament del gas algerià.

El primer ministre italià, Mario Draghi, amb el seu homòleg algerià, Aymen Benabderrahmane
El primer ministre italià, Mario Draghi, amb el seu homòleg algerià, Aymen Benabderrahmane (Reuters)

En paral·lel, el president francès, Emmanuel Macron, ha rebut a l'Elisi al president dels Emirats Àrabs Units, Mohamed bin Zayed al-Nahyan, per parlar de subministrament de carburants, en plena crisi per l'alça del preu del petroli.

Emmanuel i Brigitte Macron, amb el president dels Emirats Àrabs Units, Mohamed ben Zayed al-Nahyane
Emmanuel i Brigitte Macron, amb el president dels Emirats Àrabs Units, Mohamed bin Zayed al-Nahyan (EFE/Christophe Petit Tesson)

Segons les últimes xifres, les reserves de gas a Europa estan ara al 60%, però quan el fred comenci a notar-se haurien d'estar al 90%, un objectiu cada cop més difícil. I més quan no queda clar si Rússia tornarà a posar en marxa aquest dijous el gasoducte Nord Stream, aturat durant 10 dies per tasques de manteniment.

L'Agència Internacional de l'Energia, però, creu que encara que el gas comenci a circular de nou per aquesta canonada, la de més capacitat a Europa, calen més sacrificis. Les mesures preses fins ara, diuen, no seran suficients per afrontar l'hivern. Per això ha fet una nova crida als europeus perquè redueixin el consum de gas.

L'AIE estima que el trimestre vinent Europa ha d'estalviar 12.000 milions de metres cúbics de gas, l'equivalent a 130 vaixells de Gas Natural Liquat. Una de les vies per aconseguir-ho és tornar a cremar de manera temporal carbó i petroli per produir electricitat, però sobretot consumir energia de forma més eficient.

Els governs haurien de donar exemple en els seus edificis públics, regulant els termòstats de l'aire condicionat ara i de la calefacció d'aquí uns mesos. Cada grau compta. Però s'ha de fer un pas més enllà i engegar campanyes de conscienciació per fomentar també canvis de consum a la resta de la població. Segons l'Agència, aquest hivern podria convertir-se en un test històric per mesurar la solidaritat i la fortalesa europees.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergiaConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut