Brussel·les demana reduir un 15% el consum de gas i poder imposar retallades als estats

La Comissió reclama als 27 que redueixin de forma voluntària el consum de gas des de l'agost i defensa que la rebaixa sigui obligatòria si la crisi energètica s'agreuja

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres que els estats redueixin un 15% el consum de gas fins a la pròxima primavera per pal·liar l'arribada de menys subministraments des de Rússia.

L'executiu comunitari proposa que sigui un pla voluntari, però per si no és suficient, vol tenir la possibilitat d'aplicar retallades obligatòries a tots els estats membres

Així doncs, la Comissió Europea podria declarar l'alerta de seguretat del subministrament de gas i imposar reduccions, prèvia consulta amb els estats membres.


Possibilitat d'autoritzar l'ús de carbó

Aquesta alerta es declararia en el cas que realment hi hagi escassetat o una demanda excepcionalment alta.

En la proposta presentada per la Comissió Europea s'inclou admetre l'ús del carbó per produir electricitat en substitució del gas, almenys com a mesura temporal.


"Rússia ens està fent xantatge"

En la presentació del pla, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, l'ha justificat per la baixada en l'arribada de gas des de Rússia, país al qual ha acusat de fer-ho servir com una arma:

"El flux de gas rus és ara mateix menys d'un terç del que era un any enrere. Rússia ens està fent xantatge, Rússia fa servir l'energia com una arma. I, per tant, en el cas que hi hagi un tall de gas rus, total o parcial, Europa necessita estar preparada."

"Com més ràpid actuem més estalviarem i més segurs estarem en el nostre objectiu de solidaritat. Hi ha estats membres més exposats al gas rus i més vulnerables al risc d'una interrupció, però tots en patiran les conseqüències."


La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, davant del lema "Estalviar gas per un hivern segur", aquest dimecres a Brussel·les (EFE)

La presidenta de la CE ha afegit que cal augmentar la consciència de com d'interdependents són els estats membres perquè el principi de solidaritat sigui més fàcilment assumible.


"Superar l'hivern de manera segura"

Von der Leyen ha dit que el 15% de reducció proposada equival a estalviar 45 quilòmetres cúbics de gas natural, una quantitat que permetria "superar l'hivern de manera segura" encara que Rússia talli del tot el subministrament.

També que els dipòsits de gas de la Unió Europea estan al 64% de la seva capacitat, i que l'objectiu és que estiguin al 80% al novembre, gràcies a subministraments provinents dels Estats Units, Noruega i Qatar entre altres països.

Per la seva banda, la comissària d'Energia, Kadri Simson, ha remarcat que la intenció de la CE és poder imposar mesures de manera obligatòria si és necessari:

"Si no hi ha prou avanços o la situació es deteriora, la Comissió podrà activar una alerta europea en qualsevol moment per obligar a reduir un 15% el consum de gas."

Simson ha afegit que no volen dir als estats membres quines mesures han d'aplicar, però que sí que els ofereixen un ventall d'opcions possibles per orientar-los.

La planta alemanya d'emmagatzematge de gas rus Nord Stream 2 a Lubmin
La planta alemanya d'emmagatzematge de gas rus Nord Stream 2 a Lubmin (Reuters/Hannibal Hanschke)

Plans estatals de racionalització energètica

La proposta de la Comissió Europea inclou una petició a tots els ciutadans de la UE, afirmant que "tots els consumidors poden i han de prendre mesures per estalviar".

Però la petició s'adreça sobretot a les administracions perquè donin exemple reduint el consum, i també exigeix que els estats membres tinguin plans per racionar l'energia a determinades indústries, en cap cas als consumidors domèstics.

Per tant, per abans de finals de setembre els demana que tinguin actualitzats els seus plans d'emergència amb mesures per complir aquest 15% de reducció.


Objectiu: assegurar els subministraments estratègics

Brussel·les també proposa que els estats hagin d'informar del compliment dels plans a l'executiu comunitari cada dos mesos.

A més, si un estat vol demanar un subministrament de gas solidari, haurà de demostrar que ha pres les mesures necessàries per reduir la demanda en el seu mercat intern.

La proposta de l'executiu comunitari planteja assegurar el subministrament a les llars, hospitals i altres indústries crítiques per al funcionament de l'economia.

Instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya
Instal·lacions del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya (Reuters/Hannibal Hanschke)

La turbina del gasoducte, de camí

Pel que fa a la possibilitat que Rússia no reobri el gasoducte del mar Bàltic Nord Stream 1, Von der Leyen ha assegurat que la turbina de Siemens necessària per fer-ho i que era al Canadà, hi arribarà d'aquí a poc:

"Ja està de camí cap allà, així que no hi ha cap pretext perquè no hi circuli el gas. Per cert, hi ha altres turbines que hi van bé, no és l'única del món que s'hi adapta, n'hi ha d'altres d'idèntiques."

Ucraïna es va queixar per l'enviament de la turbina del Canadà a Alemanya, perquè ho va considerar una vulneració de les sancions a Rússia acordades per la UE.

Estava previst que aquest dijous s'acabessin els treballs de manteniment d'aquest gasoducte, però Rússia ha insinuat els últims dies que podria haver-hi problemes tècnics que n'impedirien la reobertura.

Calviño demana un tracte diferenciat per a Espanya

Abans de conèixer-se els detalls del pla de Brussel·les, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha dit al programa "Els matins" de TV3 que les mesures no poden ser "lineals":

"No pot ser que tots els països tinguin el mateix tracte, hem de tenir en compte que la situació és molt diferent."

Segons Calviño, Espanya és "un factor de seguretat" i ha posat com a exemple el paper "solidari" d'Espanya, que en aquests moments està proporcionant electricitat a França.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut