Madrid

Garzón prohibeix les 200 manifestacions convocades per avui al País Basc

L'Audiència Nacional prohibeix les manifestacions convocades per aquest dimecres a favor de l'audoterminació d'Euskadi. El jutge Baltasar Garzón ha atès la petició de la fiscalia, que considera que les concentracions estan convocades per l'organització il·legalitzada Askatasuna. En total s'havien convocat prop de 200 manifestacions al País Basc i Navarra en l'anomenada "jornada de lluita" de l'esquerra abertzale. La resolució del magistrat de l'Audiència ordena les forces de seguretat a posar tots els mitjans per evitar que se celebrin aquestes mobilitzacions. La decisió l'ha pres mentre el procés de pau continua al centre de l'àmbit polític i mentre la kale borroka es manté activa.

Actualitzat
Als carrers del País Basc han aparegut cartells en què es convoca avui una jornada de lluita per l'autodeterminació. Estan previstos més de 200 actes que la policia haurà d'impedir després que el jutge Baltasar Garzón ha prohibit que se celebrin a petició de la fiscalia. El magistrat es justifica perquè el convocant era el col·lectiu il·legalitzat Askatasuna.

El procés, al centre de la política, i la kale borroka, al centre de les ciutats

El procés de pau es manté al centre de l'agenda política, i és que ja fa setmanes que les valoracions sobre la marxa del procés de pau a Euskadi són poc esperançadores i que es repeteixen els actes de kale borroka. Precisament aquest dimarts a la nit dos encaputxats han llançat diversos còctels molotov contra un caixer de la Kutxa a la localitat d'Astigarraga, a Guipúscoa. Segons el departament basc d'Interior, l'acció ha tingut lloc cap a les onze i ha provocat un petit incendi que els bombers han apagat ràpidament. Els danys materials sembla que han estat poc importants. També aquest dimarts a la nit, en aquest cas a Vitòria, uns desconeguts han incendiat un altre caixer automàtic. Han col·locat una bossa amb combustible davant una entitat bancària i l'han encès. Això ha provocat l'ennegriment de la façana de l'edifici.

Però tot i aquest clima evident d'inestabilitat, aquest dimarts s'ha sentit, finalment, una valoració més optimista. El nacionalista Joseba Egibar ha destacat que govern i ETA han de recuperar les condicions que van fer possible el diàleg i que les dues parts han trencat. I ha posat una data: l'inici del 2007.

Egibar diu que "si en aquests moments es torna a fer un gran esforç per recuperar els pilars que van possibilitar l'alto el foc, el govern espanyol i ETA, de la mà d'intermediaris o de mitjancers, es tornaran a reunir a principis d'any i se sabrà si el procés té prou oxigen perquè pugui continuar endavant."

Però en el procés cap a la pau, el govern també té un altre front amb l'oposició, que, a l'espera de la reunió que Rajoy i Zapatero mantindran divendres, es manté ferma. El president del PP diu que mentre Zapatero no trenqui amb Batasuna no li donarà suport.

Sense micròfons ni càmeres, en una conversa amb periodistes, Zapatero ja ha contestat a Rajoy. Diu que no espera que el líder popular canviï la seva posició després de la trobada en què, això sí, el posarà al dia de la marxa del procés. Zapatero ha explicat que no dirà mai que el procés no ha sortit bé per culpa del PP, perquè la responsabilitat és seva, del president.
Anar al contingut