Gallardo nega davant del jutge haver participat en les protestes postsentència a Madrid

Acusat de tres delictes per la Fiscalia, que demana 6 anys de presó, ha passat més d'un any en presó preventiva

RedaccióActualitzat

Aquest divendres ha començat, a l'Audiència Provincial de Madrid, el judici contra Dani Gallardo, un jove madrileny de 23 anys detingut durant les protestes contra la sentència del procés que es van fer a la capital d'Espanya.

Gallardo és l'única persona que continua detinguda per aquells fets, ocorreguts el 16 d'octubre del 2019, en què la policia va fer quatre detencions. Des d'aleshores s'ha passat gairebé tretze mesos a Alcalá-Meco, en presó preventiva, acusat d'haver agredit un policia.

Sense antecedents ni militància en cap grup o col·lectiu, la Fiscalia demana per a ell sis anys de presó, per tres delictes: atemptat contra l'autoritat, desordres i lesions.

La seva defensa en demana l'absolució.

Juntament amb Gallardo es jutja dues persones més, Elsa Vikki i Mariano Javier Hormigos, per als quals la Fiscalia demana dos anys de presó; a ella per desordres públics, i a ell per atemptat a l'autoritat.

 

El judici a Gallardo i dues persones més es reprendrà el 17 de novembre (ACN/Roger Pi de Cabanyes)


El relat de la Fiscalia assegura que Gallardo va colpejar un dels agents "per l'esquena i de manera violenta amb un pal de fusta d'uns 90 cm de llarg i 7 d'ample amb sis claus que el travessaven".

Durant la vista, Gallardo ha negat haver agredit cap agent, i ha explicat que només va voler protegir Vikki, amiga seva.

"Preferia que em peguessin a mi que a ella", ha dit al jutge. A més, també ha negat haver utilitzat cap pal.La defensa de Gallardo argumenta que l'única prova de l'existència d'aquest pal és una fotografia realitzada posteriorment, a comissaria i filtrada al diari El Mundo.

I afegeix que el comunicat de lesions de l'agent suposadament agredit "es limita a una recepta d'ibuprofèn".


No eren a les protestes

Gallardo i Vikki, d'altra banda, han explicat que ells ni tan sols van participar en les protestes contra la sentència que hi havia convocades aquell dia.

Han assegurat que estaven prenent unes cerveses quan van tenir lloc els aldarulls posteriors a la manifestació, que van córrer "per por" quan hi va haver una càrrega policial i que a ella li va agafar un atac d'ansietat que va ser el que va fer que la policia arribés fins on era i la colpegés.

També han negat haver agredit cap vianant.

Segons el relat de la Fiscalia, en canvi, Gallardo i Vikki formaven part d'una "massa violenta" que "que portaven pals llambordes" i van causar "nombrosos danys" al mobiliari urbà i "van agredir altres vianants".

 

Vigilància policial a l'exterior de l'Audiència de Madrid, aquest matí (EFE/David Fernández)


La Fiscalia ha cridat a testificar alguns agents antiavalots d'aquell operatiu, que han explicat que van haver d'intervenir arran de l'aparició d'un grup d'extrema dreta que volia rebentar la manifestació.

El tercer acusat, Hormigos, també ha negat haver participat en la manifestació i ha explicat que va llançar un objecte a dos agents perquè anaven de paisà i es va pensar que eren persones que el volien agredir.

Un d'aquests agents ha admès, durant la vista, que dubtava que Hormigos fos conscient que eren policies, quan van anar a detenir-lo.


"La paraula del Dani contra la d'un policia"

L'advocat de Gallardo, Karim Benamar, lamentava, fa uns dies que "és la paraula del Dani contra la d'un policia". I afegia que "no hauria de ser així, però la pràctica i l'experiència ens demostra que quan un policia diu una cosa, la càrrega de demostrar la innocència la tens tu".

Ha presentat fins a cinc recursos contra la presó preventiva, rebutjats tots. Primer amb l'argument del desarrelament de Gallardo, que es va demostrar fals, perquè estava estudiant i vivia en un pis llogat a Getafe; després adduint que hi havia risc de fugida perquè la pena és alta.


Suport des de Madrid i Catalunya

Gallardo ha rebut suport de diversos col·lectius de Madrid, com el Moviment Antirepressiu i l'Assemblea Popular de Getafe.

 

 

També des de Catalunya s'han fet ressò de la seva situació entitats com l'Associació Catalana pels Drets Civils i l'ANC.

 

 

A les portes de l'Audiència de Madrid també s'hi han desplaçat representants de partits polítics independentistes catalans, com les diputades al Congrés Laura Borràs, de JxCat, i Carolina Telechea i Montserrat Bassa, d'ERC.

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut