Fre a les noves instal·lacions de gas per un conflicte entre Naturgy i Competència

2.000 instal·ladors es veuen afectats a Catalunya, segons el sector, perquè la companyia ha aturat les noves canalitzacions de gas

RedacccióActualitzat

Fa tres mesos que la companyia de gas Naturgy va congelar els nous projectes d'expansió per la retallada d'ajudes públiques a les xarxes energètiques.

Abans de l'estiu, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va publicar unes circulars on informava que volia retallar fins a un 17% els peatges que reben les distribuïdores de gas a través de la factura dels clients. Davant la incertesa, Naturgy va aturar les inversions per augmentar la xarxa.

Finalment, els instal·ladors de gas van poder continuar donant d'alta nous clients, però a partir del 10 de setembre han desaparegut els incentius econòmics que hi havia. Calculen que això afectarà la feina de 2.000 professionals a Catalunya.

Les ajudes anaven cap a l'empresa instal·ladora, per contribuir a la captació de nous clients i cap a l'usuari, amb rebaixes en el preu final de fins al 50%.

La seu de la gasista Naturgy a Barcelona

Raúl Rodríguez, director general de Fegicat, Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya:

"És una mena de fer-li un pols a l'Estat i dir-li que si aquestes retribucions deixen de ser-hi, hi haurà una part del sector que quedarà molt tocada des del punt de vista de la seva activitat. Una auditoria del sistema ajudaria a aclarir quins són els costos del sistema per fer una retribució correcta."


Treballadors cap a casa

De moment, la situació afecta de manera directa els 270 treballadors de Naturgy, a qui s'ha suspès de l'obligació de treballar. Fins a finals d'any, passaran algunes setmanes a casa, de forma rotativa, però se'ls mantindrà el sou.

Ara mateix, la companyia no vol nous clients i, per tant, no calen tants comercials, que s'encarreguen de captar-ne.

Andrés Martín, secretari general de la secció sindical de la UGT a Naturgy

"S'haurien pogut aturar inversions, però no en aquest percentatge. És una decisió excessiva. I fem una crida a la CNMV perquè tingui en compte conceptes com racionalitat o equilibri."

La CNMC ha d'aprovar definitivament les circulars abans de finals d'any.

ARXIVAT A:
ConsumEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut