Francina Armengol acusa el PP: "No deixaré que embrutin el meu nom amb la corrupció"

Els populars continuen demanant la dimissió de la presidenta del Congrés malgrat que s'ha desvinculat del cas Koldo i ha defensat la legalitat de la compra de mascaretes

Actualitzat

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha advertit el PP que no permetrà que ningú "embruti" el seu nom ni el del seu govern a les Balears i que "el barregin amb la corrupció", després que els populars hagin insistit a relacionar-la amb la trama de mascaretes del cas Koldo i n'hagin demanat la dimissió. 

En una compareixença aquest dimarts al Congrés dels Diputats, Armengol ha explicat que va entrar en política per combatre la corrupció, i ha acusat el PP de "saltar-se totes les fronteres i les línies vermelles possibles" en aquest cas, que ja investiga la Fiscalia Europea

Francina Armengol ha insistit que ni ella ni ningú del seu govern estan investigats en el cas ni apareixen al sumari i ha insistit a reclamar als populars que deixin "d'enfangar" la política. 
 

"Tot ho vam comprar legalment i amb els contractes ben fets"

Armengol ha detallat que en tres mesos van invertir 40 milions d'euros en material sanitari i que tot es va comprar "legalment", amb contractes "ben fets", amb l'aval dels interventors i sempre seguint el criteri dels tècnics.

La presidenta ha recordat que l'abril del 2020 es vivia un context molt complicat, en què era molt difícil aconseguir material i el seu objectiu era "protegir" i "salvar" la ciutadania. A més, ha destacat que les illes Balears van ser un dels territoris amb "menys mortalitat" de l'Estat. 

"Ningú ens va donar cap ordre, ni ens va pressionar, ni ens va coaccionar perquè compréssim les mascaretes a cap empresa." 

En plena pandèmia, el govern balear va comprar amb fons europeus 1,4 milions de mascaretes a l'empresa Soluciones de Gestión, de la qual era comissionista l'assessor de l'exministre José Luis Ábalos. 

La presidenta ha detallat que, a criteri del Servei de Salut de les Illes Balears, van adquirir mascaretes FFP2 per un valor de 3,7 milions d'euros. Les anàlisis del material, però, van concloure que equivalien a unes mascaretes quirúrgiques i que per això van decidir reclamar la diferència econòmica a l'empresa, uns 2,6 milions d'euros.
 

L'ofensiva del PP ha forçat Francina Armengol a comparèixer al Congrés per donar explicacions pel cas Koldo (EFE/Javier Lizón)

Armengol ha detallat que les van emmagatzemar i que el seu executiu va iniciar "en temps i forma" els tràmits per demanar la devolució dels diners de les mascaretes abans de les eleccions autonòmiques del maig. 

Segons la presidenta del Congrés, l'actual govern liderat per la popular Marga Prohens és qui ha d'explicar per què va deixar caducar el desembre passat l'expedient de reclamació dels diners que havien iniciat els socialistes.
 

El PP manté que ha de dimitir; la Moncloa i Sumar li donen suport

La compareixença de Francina Armengol no ha satisfet el PP i el seu portaveu al Congrés, Miguel Tellado, l'ha acusat de "mentir" per haver obviat que la Fiscalia Europea ha obert una investigació. Els populars mantenen que Armengol ha de dimitir.

Des de Berlín, la presidenta del govern de les Illes, Marga Prohens, ha acusat la seva antecessora d'haver "ocultat" que les mascaretes que va comprar a l'empresa del cas Koldo eren "falses" i considera que ha d'aclarir moltes "contradiccions".

La Moncloa ha tornat a defensar Armengol i ha recordat que no apareix en cap investigació ni sumari pel cas. "És paradoxal que Tellado, que apareix al sumari, demani explicacions a qui no hi apareix", ha valorat la portaveu del govern, Pilar Alegría, després del Consell de Ministres.

Qui també ha tancat files amb Armengol és Sumar, que considera que ha donat unes explicacions "clares" i "solvents". La formació ha acusat el PP de fer un ús "il·lícit i injust" de l'activitat parlamentària per "dilapidar" la reputació de l'actual presidenta del Congrés.
 

Comissió d'investigació sobre la compra de material sanitari

Tot això, el mateix dia que la Mesa del Congrés ha aprovat amb els vots del PSOE i Sumar la tramitació de la comissió d'investigació sobre la compra de material sanitari, impulsada pels socialistes i que també pretén investigar l'actuació de la Comunitat de Madrid. El PP, que no ha participat de la votació, impulsa la creació d'una comissió d'investigació sobre el cas Koldo al Senat, on té majoria absoluta. 

Mentrestant, aquest dimarts el ministre de Transports, Òscar Puente, ha destituït el secretari general de Ports de l'Estat, Álvaro Sánchez Manzanares, acusat de tramitar la compra de mascaretes amb l'empresa investigada. 

El jutge del cas Koldo situa Ábalos com a intermediari de la trama en la branca de les Balears i l'exministre ha passat al Grup Mixt després de negar-se a deixar l'escó, tal com li exigia el PSOE.

 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialPSOEIlles BalearsFrancina ArmengolCas Koldo
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut