El cas Koldo arriba a la Fiscalia Europea, que investigarà la branca de Balears i Canàries

S'investiga la presumpta malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències en uns contractes que s'haurien pagat amb fons europeus

RedaccióActualitzat

La Fiscalia Europea ha obert una investigació pels contractes signats pel Servei de Salut de les Illes Balears i el Servei Canari de Salut per al subministrament de mascaretes amb les empreses del conegut com a cas Koldo.

Ho ha anunciat aquest dilluns en un comunicat en què precisa que obre les diligències en rebre "una denúncia d'un particular".

Segons la Fiscalia Europea, abans de prendre la decisió ha recopilat informació de la Fiscalia Anticorrupció i del jutjat central d'instrucció 2 de l'Audiència Nacional, així com dels diferents organismes encarregats de gestionar el finançament de la Unió Europea.

"Sobre la base de la informació recaptada, s'ha pres la decisió d'iniciar formalment la investigació per presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències de conformitat amb la legislació nacional i el reglament de la Fiscalia Europea", detalla el comunicat.

En el cas de les Balears, les vendes van ser per un import de 3,7 milions i en el de les Canàries, de més de 12. En tots dos casos hi ha participació de fons europeus.


Una branca que esquitxa Ábalos, Armengol i Tellado

A Espanya, el jutge ha situat Ábalos com a intermediari de la trama en la branca de les Balears.

El seu home de confiança Koldo García li hauria demanat ajuda per solucionar la reclamació del govern balear de 2,6 milions d'euros a l'empresa de la trama, Soluciones de Gestión, per unes mascaretes que no complien amb els estàndards esperats.

La reclamació la va presentar el juliol el govern socialista de Francina Armengol, però va caducar el desembre passat, quan el govern balear ja estava en mans de la popular Marga Prohens.

Segons les converses recollides en la interlocutòria de l'Audiència Nacional, els membres de la trama també haurien mencionat contactes amb dirigents del PP arran d'aquesta reclamació, com l'actual portaveu, Miguel Tellado, i un tal Alberto, a qui no identifiquen.

Sigui com sigui, el cas s'ha convertit en el centre dels retrets entre el PSOE i el PP, que aquest mateix dilluns ha tornat a reclamar la dimissió d'Armengol com a presidenta del Congrés.

ARXIVAT A:
JudicialPSOEJosé Luis ÁbalosCas Koldo
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut