Ábalos s'aferra a l'escó i se'n va al Grup Mixt
El cas s'embolica cada dia amb nous indicis sobre quina hauria estat la participació de l'exministre en la trama de les mascaretes (Efe/Chema Moya)

Cas Koldo: el jutge situa Ábalos com a intermediari en la branca de les Illes

Koldo hauria demanat ajuda a Ábalos per solucionar la reclamació del govern balear de 2,6 milions d'euros a l'empresa de la trama per la venda de mascaretes defectuoses

RedaccióActualitzat

L'exministre José Luis Ábalos apareix en diversos informes de la Guàrdia Civil sobre l'anomenat cas Koldo, que posen de manifest que estaria al cas de les investigacions, almenys des de ja fa un mes. 

Un dels seguiments, amb fotografies incloses, és d'una trobada molt recent, del 10 de gener, al reservat d'una marisqueria de Madrid. 

Segons el jutge instructor del cas, Ismael Moreno, Ábalos actuava com a intermediari en les operacions del seu assessor, Koldo García, el presumpte líder de la trama per enriquir-se amb la compravenda de mascaretes durant la pandèmia. 

En aquesta trobada recent, Koldo hauria demanat ajuda a Ábalos per solucionar la reclamació del govern balear de 2,6 milions d'euros a l'empresa de la trama, Soluciones de Gestión, adjudicatària en els primers mesos de la covid de contractes de material sanitari per a entitats dependents dels ministeris de Transport i Interior, així com als serveis de salut de les Balears i les Canàries.

L'executiu de Francina Armengol havia pagat 3,7 milions a canvi d'1,4 milions de mascaretes que no es van fer servir perquè eren de mala qualitat. Per això van presentar aquesta reclamació, que va caducar el desembre passat, quan el govern balear ja era en mans de la popular Marga Prohens. És a dir, la va interposar el govern socialista, però va quedar frenada amb el govern del PP.
 

El cas també esquitxa el PP

De fet, les converses recollides en la interlocutòria de l'Audiència Nacional signada pel jutge Moreno també mencionen contactes amb dirigents del PP arran d'aquesta reclamació, com l'actual portaveu, Miguel Tellado, i un tal Alberto, a qui no identifiquen.

El document recull una trucada, el 2 de desembre del 2023, entre Koldo García i l'empresari Juan Carlos Cueto, considerat el cervell de la trama com a responsable de Soluciones de Gestión. Koldo explica a Cueto que havia quedat amb Tellado i "Alberto" l'endemà.

A més, segons recull la interlocutòria, en aquesta conversa Koldo afirma que havia comentat aquest assumpte "a l'exministeri on jo treballava abans" --s'entén el Ministeri de Transports, que ara dirigeix Óscar Puente-- i que va obtenir com a resposta que "aquest assumpte no té cap recorregut jurídic". 

El jutge interpreta que quan diu "aquest assumpte" fa referència a les gestions realitzades amb l'administració balear per solucionar la reclamació dels 2,6 milions d'euros.

La interlocutòria de l'Audiència Nacional encara recull dues converses més entre Koldo i Cueto sobre aquesta qüestió. En la primera, el 7 de desembre, l'exassessor d'Ábalos diu a l'empresa que tot anava "per bon camí". En la segona, una setmana després, l'informa que "l'assumpte de l'expedient de les Balears està més que fet".


El PP ho nega

En declaracions al Congrés, Feijóo ha negat rotundament que ell sigui l'Alberto que apareix en les converses i ha demanat als periodistes que preguntin als caps de la trama a qui es referien. 

El portaveu, Miguel Tellado, també ha negat que hi estigués implicat: "Mai m'he reunit amb cap membre de la trama, però crec que l'esposa del president sí".
 

La dona de Sánchez s'hauria reunit amb un dels empresaris clau de la trama

Tellado ha negat rotundament cap reunió amb Koldo García.  Creu que en el moment d'aquestes converses Koldo ja sabia que l'estaven investigant la policia i la Guàrdia Civil i que es tracta d'una "cortina de fum" per despistar les investigacions.

I ha posat el focus en una altra de les nombroses informacions sobre el cas que publiquen diversos mitjans i que menciona la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez. 

Segons El Confidencial, el soci de Juan Carlos Cueto, i també investigat, Víctor de Aldama, i el conseller delegat de Globalia --a qui pertany Air Europa--, Javier Hidalgo, es van reunir el març del 2020 amb Begoña Gómez, abans que l'aerolínia fos rescatada amb diners públics.

Li haurien ofert dues oportunitats de negoci: una app per comprar medicaments a domicili i un pla per convertir pobles abandonats en complexos immobiliaris i turístics.

Els contactes haurien coincidit en el temps amb les adjudicacions de contractes d'emergència del Ministeri de Transports.

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha qualificat aquestes informacions de "delirants" i creu que només busquen "embrutar per embrutar". "Un empresari es reuneix amb molta gent", ha subratllat.

ARXIVAT A:
José Luis ÁbalosCas koldo
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut