Compreses i tampons gratuïts contra la pobresa menstrual a França
París

França també distribuirà compreses i tampons gratuïts contra la pobresa menstrual

Es distribuiran a les universitats, seguint el camí obert primer per Escòcia, que en dona a totes les dones, i fa uns dies per Nova Zelanda

RedaccióActualitzat

A partir del pròxim curs acadèmic França distribuirà de forma gratuïta compreses i tampons a les estudiants universitàries. És una exigència que fa anys mantenien les associacions feministes i que ha recollit el govern francès per combatre l'anomenada "pobresa menstrual".

Alguns estudis calculen que una de cada tres joves universitàries franceses té dificultats econòmiques per poder comprar els productes d'higiene femenina.

Tara Heuzé-Sarmini, fundadora de l'organització Règles Elémentaires, assegura que la situació real és encara més extrema:

"Hi ha un 13 per cent de les universitàries que actualment han de triar entre comprar productes d'higiene íntima, com els tampons i les compreses, o menjar"

 

 

 

Dispensadors gratuïts

L'accés a les compreses i tampons serà a través de dispensadors gratuïts col·locats, gradualment, a totes les universitats franceses a partir de l'inici del curs, al setembre. La mesura, anunciada per la ministra d'Ensenyament Superior, Frederique Vidal, s'afegeix a la creació d'un "xec psicològic" per als estudiants amb dificultats econòmiques, a qui se'ls ofereix dos àpats diaris per un euro als menjadors universitaris.

Emmanuel Macron, el president francès, va prometre incloure cinc milions d'euros als pressupostos del 2021 per la lluita contra la pobresa menstrual. Considera que és "una injustícia que ja no podem tolerar".

 

 

 

Escòcia i Nova Zelanda, pioners

França segueix l'exemple d'Escòcia, el primer país del món que ofereix de franc productes d'higiene menstrual femenina a totes les dones, després que el parlament escocès aprovés la mesura al novembre passat.

Nova Zelanda també ha fet el pas i a partir del juny distribuirà compreses i tampons gratuïts als centres educatius. S'amplia, així, un programa pilot, que es va aplicar a una quinzena d'escoles.

El govern intenta combatre l'absentisme escolar de noies que deixen d'anar a classe perquè no es poden permetre comprar productes d'higiene femenina, tal com va explicar la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern:

"Les joves no haurien de perdre part de l'educació per una cosa que és normal per a més de la meitat de la població"

Ardern assegura que una de cada dotze estudiants a Nova Zeanda no va a escola per problemes relacionats amb la "pobresa menstrual".

 

ARXIVAT A:
FrançaSalutEscòcia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut