París

França replica a l'Eurocambra que no suspendrà les expulsions de gitanos

El ministre francès d'Immigració, Éric Besson, ha replicat a la dura resolució dels eurodiputats per les expulsions de gitanos subratllant que no les suspendrà i que l'Eurocambra s'ha excedit en les seves prerrogatives. Besson, que es trobava a Bucarest amb el secretari d'Estat francès d'Afers Europeus, Pierre Lellouche, per discutir amb les autoritats del país precisament sobre les expulsions de gitanos romanesos, ha reiterat que aquests procediments s'ajusten a dret.

Actualitzat
"Està descartat que França suspengui les reconduccions als països d'origen, siguin romanesos, búlgars o altres ciutadans", ha dit Besson des de Bucarest, en declaracions emeses per l'emissora de ràdio francesa RTL. "França s'aplica escrupolosament el dret europeu, respecta escrupolosament la llei republicana francesa i les decisions judicials", ha afegit.

Pel que fa a la resolució adoptada pel Parlament Europeu que exigeix a França la suspensió immediata de la seva política d'expulsions de gitanos, el ministre va assenyalar que, encara que la institució mereix els seus respectes, s'ha excedit de les seves prerrogatives i "nosaltres no hem de sotmetre'ns a aquest dictat polític. No anem a canviar el nostre full de ruta".

En paral·lel, Lellouche havia denunciat "l'enorme bombolla d'hipocresia, a França i en els nostres socis europeus", perquè es culpa París "d'un problema que no s'ha tractat durant deu anys i en el qual hem estat els primers a dir: Europa ha de mobilitzar".

En una entrevista publicada pel diari "Le Monde", el titular d'Afers Europeus va insistir que "la llibertat de circulació no consisteix a instal·lar-se a un altre país de la Unió Europea durant mesos o anys sense tenir mitjans ni recursos".
"França no té vocació d'esdevenir una finestreta social, ni acollir dos milions de persones amb grans dificultats que vinguin d'una altra part d'Europa", ha afegit.

Per això, els dos responsables reclamen a Romania que doni a conèixer "al més aviat possible un pla d'acció d'urgència per a la integració de la comunitat gitana" que permetria atribuir fons europeus. "Si es creu que es pot desplaçar, dins de la UE, poblacions en dificultats i posar-les a càrrec d'altres països, ells mateixos en crisi, correm el risc de posar en perill la idea mateixa d'Europa que intentem construir", ha advertit. Lellouche ha conclòs que "si Romania no presenta un pla d'integració dels gitanos, cadascú traurà les conseqüències".

La resolució de l'Eurocambra, adoptada per una majoria clara (337 vots a favor, 245 en contra i 51 abstencions), exigeix a França que "suspengui immediatament" la seva política de repatriacions de gitanos romanesos i búlgars i posa l'accent en el fet que qualsevol expulsió "massiva" viola la legislació europea.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut