França avança a les 8 el toc de queda i només salva Nadal de les restriccions
La torre Eiffel i l'Obelisc, il·luminats per les festes de Nadal (Reuters/Gustavo Fuentes)

França avança a les 8 el toc de queda i només salva Nadal de les restriccions

Teatres, cinemes i museus continuaran tancats tres setmanes més perquè la xifra de contagis s'ha estancat i està lluny de l'objectiu

Irene Vaqué ReigActualitzat

Marxa enrere en la desescalada a França. El govern ha anunciat que el toc de queda s'avança una hora a partir de dimarts que ve. Això vol dir que estarà vigent des de les 8 del vespre fins a les 6 del matí. I no hi haurà cap excepció per Cap d'Any, perquè l'únic dia que es flexibilitzarà la mesura serà el 24 de desembre, la nit de Nadal, quan no hi haurà límit.

Per aquesta jornada, però, es recomana que les reunions no siguin de més de 6 adults i s'aconsella reduir les interaccions socials els 5 dies anteriors en cas de voler-se reunir amb una persona gran o vulnerable.

Cap d'Any ha "caigut" dels festius salvats perquè té "tots els ingredients per portar a un repunt epidèmic", perquè sol celebrar-se entre grups d'amics, segons ha remarcat el primer ministre, Jean Castex. Nadal "ocupa un lloc important en les nostres vides i tradicions" i per això l'executiu l'ha triat com a excepció.

 


Cines, teatres i museus, tres setmanes més tancats

La flexibilització de les mesures dels últims 15 dies, amb els comerços oberts i més llibertat de moviments, ha comportat que les xifres de la pandèmia siguin més dolentes del que es preveia: entre 14.000 i 15.000 positius diaris els últims dies, molt per sobre de l'objectiu de 5.000 que era la condició per relaxar el confinament.

Xefs de París servint menjars al carrer pel tancament dels espais interiors dels restaurants (Reuters/Charles Platiau)

 

Estava previst que, si s'arribava a la xifra, el 15 de desembre s'aixequés el confinament imposat el 30 d'octubre, per donar pas al toc de queda nocturn, amb teatres, cinemes, museus i altres centres culturals oberts.

La realitat és que es permetran els desplaçaments entre regions, però el toc de queda cobrirà una hora més del que es deia i que els centres culturals estaran tancats com a mínim fins al 7 de gener. A més, es demana prioritzar el teletreball.

Castex ha demanat un esforç a la ciutadania:

"Entenc el cansament, els vostres dubtes i patiment. Ho comparteixo. Però la meva missió i la del govern és protegir-vos, cosa que inclou prendre decisions difícils."

També continuen tancats fins al 20 de gener els bars, restaurants i gimnasos. És la mateixa data en què es revisaran les condicions del toc de queda.

A més, es mantindrà al 30% la limitació d'aforament als temples religiosos, i les autoritats no preveuen pronunciar-se fins al gener sobre el retorn del públic als estadis esportius.

Amb totes aquestes mesures, el govern aspira que es pugui celebrar el Nadal, però reduint el risc de "viure un tercer confinament els pròxims mesos".

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19FrançaDesescalada
Anar al contingut