Fox News admet que va difondre les mentides de Trump sobre frau electoral i paga 718 milions

La cadena de televisió haurà de pagar 787,7 milions de dòlars

RedaccióActualitzat

El canal de televisió nord-americà, Fox News, ha preferit pagar abans que defensar-se de les acusacions per difamació.

Finalment, Fox News ha arribat a un acord amb l'empresa Dominion Voting Systems, propietària de màquines de recompte de vots. L'empresa havia acusat Fox News de difamació per la difusió de notícies falses de frau electoral durant les eleccions presidencials del 2020.

Fox News pagarà 787,5 milions de dòlars, o el que seria el mateix, 718,84 euros, una mica menys de la meitat de la indemnització que havia demanat Dominion Voting Systems.

Els advocats de Dominion Voting System sortint del jutjat (REUTERS / Eduardo Muñoz)

L'advocat de la companyia s'ha esforçat a defensar el que considera una victòria: "La veritat importa" ha dit als periodistes, i ha insistit: "Les mentides tenen conseqüències".

El canal de televisió ha publicat un comunicat on anuncia l'acord. En el text reconeixen haver mentit, sense detallar si van mentir intencionadament, i també fan referència a la greu situació política que ha viscut durant els últims tres anys: 

"Tenim l'esperança que la nostra decisió de resoldre la disputa amb Dominion de forma amistosa, enlloc de l'acritud d'un judici que només aporti divisió,  permeti al país avançar d'aquests problemes".


Mentides al 2020

Després dels comicis del novembre del 2020, Donald Trump, llavors president i candidat republicà, va reiterar en múltiples ocasions la seva acusació de frau electoral després de la victòria de Joe Biden. Un fet que va acabar amb l'assalt al Capitoli del gener del 2021.

Bona part dels seus assessors van defensar les denúncies del governant en què, segons asseguraven, hi estava implicada l'empresa propietària de recompte de vots, Dominion Voting Systems.

El canal de notícies més vist dels Estats Units, Fox News va donar àmplia cobertura a les acusacions de frau i diversos dels seus presentadors estrella els van donar credibilitat davant dels espectadors.
 

Sense el judici esperat

L'acord ha estat una sorpresa. De fet, ho ha anunciat el mateix jutge quan ja estava a la sala a punt per al judici.

El judici havia generat una enorme expectació. És poc habitual que les demandes per difamació contra mitjans arribin a judici, la majoria s'acaben resolent amb acords extrajudicials. La Constitució nord-americana dona àmplia protecció a la premsa davant els possibles errors, és molt difícil demostrat que un mitjà ha actuat de forma intencionada.

De totes maneres, Dominion tenia una bona carta: els missatges interns de periodistes i executius de Fox on deien que no es creien les acusacions de frau electoral.

Fins i tot, Tucker Carlson, una de les cares més conegudes de Fox News, que era precisament qui estava difonent la idea de frau electoral a la pantalla, en missatges personals les considerava "absurdes".

Una de les cares més conegudes de Fox News (REUTERS/Lucas Jackson)

El banc dels acusats

Al judici s'esperava que declaressin presentadors i responsables de la cadena, inclosa la declaració del magnat dels mitjans Rupert Murdoch, propietari de l'imperi mediàtic del qual forma part la Fox.

Arran de les acusacions de frau electoral del 2020, la cadena s'haurà d'enfrontar també a un altre judici. En aquest cas amb l'empresa de sistemes per a eleccions Smartmatic, que li reclama 2.700 milions de dòlars.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsMitjans de comunicació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut