Imatge d'una llúdria al costat del riu.
La llúdria és activa de nit i això fa complicat obtenir-ne imatges.
Granollers

Fotografien un exemplar de llúdria al riu Tenes per primer cop després de quaranta anys

Se'n va fotografiar un exemplar abans de l'estiu i ara es continua amb la recerca per saber si n'hi ha una població estable

RedaccióActualitzat

La llúdria ha tornat al riu Tenes, un afluent del Besòs que recorre el Vallès Oriental. S'ha pogut comprovar amb fotografies i gravacions.

Les imatges, fetes el 6 de juny, mostren un exemplar d'1,20 metres de llargada i d'uns 9 quilos.

Feia dies que membres del Grup Ornitòlogic del Tenes i tècnics del Consorci per la Defensa de la Conca del Besòs i de la Generalitat li seguien la pista. Ja havien detectat femtes, rascades, petjades o zones de pas. Finalment, van aconseguir la fotografia. Fins ara l'única, perquè, tot i que el rastreig va continuar a l'estiu, ja no se'n va fer cap més. El fet que la llúdria sigui un animal d'activitat nocturna fa més complicat obtenir-ne imatges.

Ara, el Consorci incorporarà noves càmeres i seguirà amb el rastreig. L'objectiu és comprovar si la població és estable i si hi ha cries. Els tècnics confien que, després de l'estiu, la pressió de gent al riu serà menor i que serà més fàcil continuar la recerca.

La llúdria va desaparèixer de la conca del Besòs els anys 60 i 70. Se'n va tornar a detectar la presència a principis de l'any 2000 al riu Congost i ha estat ara quan s'ha detectat també al Tenes.

La seva tornada és una indicador de la bona qualitat de l'aigua del riu, perquè són animals que habiten en àmbits fluvials amb aigües molt netes i marges en bon estat. La llúdria és un mamífer carnívor que està al capdamunt de la cadena tròfica. Quan en un riu hi ha llúdries, és senyal que també hi ha peixos, amfibis, rèptils o crustacis.

Anar al contingut