París

Forta revisió a la baixa de l'OCDE, que preveu per a Espanya una caiguda del 0,9% del PIB el 2009

Forta revisió a la baixa de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics per a l'economia espanyola. Ha pronosticat pel 2009 una caiguda del producte interior brut espanyol del 0,9% i ha donat per acabada la "forta expansió" que ha experimentat Espanya els últims 14 anys. Al juny, les previsions de l'OCDE per a Espanya eren d'un creixement de l'1,1% el 2009. Aquesta notícia coincideix amb la confirmació oficial de l'INE que el tercer trimestre hi ha hagut el primer creixement negatiu de l'economia espanyola en quinze anys. Pel que fa a l'atur, les notícies tampoc són gens bones, ja que l'OCDE pronostica una taxa del 14,4% el 2009, i del 14,8% el 2010. Paral·lelament, el governador del Banc d'Espanya ha admès que l'Estat podria entrar en recessió aquest mateix any.

Actualitzat
S'ha acabat la "forta expansió" econòmica a Espanya, una expansió que durat catorze anys. Això és el que ha sentenciat l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que ha donat a conèixer les seves previsions; unes previsions que experimenten una dràstica rebaixa respecte a les anteriors dades, del juny passat.

Mentre que fa sis mesos va pronosticar que Espanya creixeria un 1,1% l'any que ve, ara parla d'un creixement negatiu del 0,9%. Això, just quan l'Institut Nacional d'Estadística ha confirmat el que ja se sabia: que el tercer trimestre el PIB espanyol ha caigut dues dècimes. L'horitzó de la recuperació l'OCDE el situa al 2010, quan el creixement tornaria a ser positiu, concretament, del 0,8%.

El pessimisme també es reflecteix en la taxa d'atur que preveu aquesta institució. Si no fa gaire la Comissió Europea parlava d'un 15% el 2010, ara l'OCDE avança la forta pujada del nombre d'aturats espanyols, ja que preveu que es passi d'una mitjana del 10,9% el 2008 al 14,2% el 2009. El 2010, segons l'OCDE, la taxa assoliria el 14,8%. L'entitat parisenca també parla de la inflació, i pronostica que es moderarà i baixarà a l'1,8% en el pròxim exercici.

Per tot plegat, l'OCDE qualifica de "profund" l'alentiment que experimentarà l'economia espanyola, però hi ha alguna dada positiva: per aquesta institució, el sistema financer "està ben armat" per aguantar l'envestida, malgrat que està tan exposat al sector de la construcció.

A més, l'entitat també assenyala que la ràpida expansió que ha experimentat en dues dècades l'ensenyament superior a Espanya fa preveure "àmplies possibilitats de millora del benestar econòmic". L'OCDE tanca l'estudi recomanant la posada en marxa de mesures estructurals que permetin mobilitzar de manera més eficaç el potencial econòmic de l'Estat i "explotar noves fonts de creixement". És un tasca "primordial", assegura.

Recessió aquest mateix any

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, també ha fet els seus càlculs: ha insinuat que Espanya entrarà en recessió aquest any. Durant la seva participació en la Comissió de Pressupostos del Senat, Ordóñez ha assegurat que tot apunta que l'últim trimestre de l'any es comportarà com el tercer, que ha tingut un creixement negatiu. Un segon decreixement consecutiu suposaria que Espanya entra en recessió tècnica.

Una altra de les seves previsions és que el dèficit públic arribi al 3% el 2008, xifra "una mica pitjor" de les que es van pronosticar oficialment, que parlen d'un 2%. I és que Ordóñez ha recordat que la situació pressupostària espanyola es deteriora a un ritme accelerat. Per tot això, el governador ha considerat que el marc econòmic en què es van elaborar els pressupostos "ha quedat desfasat" i ha demanat un control de la despesa fiscal i prudència al govern espanyol. Ordóñez ha coincidit que el principal problema de l'economia espanyola és la competitivitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut