La Fiscalia vol processar per organització criminal càrrecs de la CCMA i del govern
El director de TV3, Vicent Sanchis, amb càrrecs de la CCMA, aquest divendres a la Ciutat de la Justícia (ACN)

La Fiscalia vol processar per organització criminal càrrecs de la CCMA i del govern

Sanchis, Llorach, Gordillo, Molons i altres càrrecs ja els investiga el jutjat 13 per malversació, prevaricació, revelació de secrets i desobediència per l'1-O

RedaccióActualitzat

La Fiscalia vol afegir el delicte d'organització criminal al processament de gairebé tots els investigats al jutjat 13 de Barcelona per l'organització del referèndum.

El ministeri públic ha enviat un escrit a la titular d'aquest jutjat perquè processi per aquest delicte Antoni Molons, secretari general de Difusió de la Generalitat; l'exresponsable del Diplocat Albert Royo; la presidenta de la CCMA, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis; el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, i el director de Màrqueting i Vendes de la CCMA, Martí Patxot, entre d'altres.

 

Els directors de Catalunya Ràdio i TV3, Saül Gordillo i Vicent Sanchis, i la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, en una compareixença al Parlament (ACN)


Jerarquia i funcions determinades

Segons l'escrit, el Codi Penal i la jurisprudència del Suprem descriuen l'organització criminal com un grup de persones amb una jerarquia i unes funcions determinades.

I, segons la Fiscalia, la interlocutòria de processament de la jutge defineix aquesta estructura piramidal en el relat dels fets que tenen a veure amb la preparació de l'1-O i, en última instància, la declaració d'independència.

L'escrit dels tres fiscals, Isabel Nevot, Fernando Maldonado i Teresa Duerto, cita textualment fragments de la interlocutòria d'acusació de la titular del jutjat 13 com aquest:

"Va existir un pla comú i cadascuna de les persones que es dirà, dins les seves respectives competències o àmbits d'actuació, van contribuir de manera decisiva a la consecució del fi conjunt esmentat."


L'"oblit" de la jutge

A continuació diuen que això implica el delicte d'organització criminal, i asseguren que la jutge se n'ha "oblidat":

"Malgrat això, la interlocutòria oblida, i així es desprèn de l'apartat de Fets transcrit abans, el delicte d'organització criminal de l'article 570 bis del Codi Penal." 

I citen el redactat d'aquest apartat de l'article, que és aquest:

"L'agrupació formada per més de dues persones amb caràcter estable o per temps indefinit que, de manera concertada i coordinada, es reparteixen diferents feines o funcions amb el fi de cometre delictes, i de portar a terme la perpetració reiterada de faltes."

Els fiscals fan referència després a jurisprudència que consideren que els dona la raó, i per això demanen a la jutge que imputi el delicte d'organització criminal a:

"...les persones que, de manera concertada i permanent en el temps, i amb la finalitat d'aconseguir per vies delictives la secessió de la Comunitat Autònoma de Catalunya del Regne d'Espanya, mitjançant la seva aportació individual i jerarquitzada..."

A continuació fa una llista de les persones que acusa, fins a un total de 28. Només 3 de les que consten com a processades no s'inclouen a l'acusació d'organització criminal, i se n'hi afegeix una que la jutge havia deixat fora del procés.


Fins ara, només ho havia demanat Vox

La fiscalia vol afegir, per tant, aquest delicte als de malversació, prevaricació, revelació de secrets i desobediència, pels quals ja estan processats la trentena de persones investigades en aquest jutjat.

Un delicte, el d'organització criminal, que fins ara només Vox havia posat damunt la taula en la causa del procés. Aquest delicte pot comportar fins a 8 anys de presó.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut