Ferran López, de liderar els Mossos amb el 155 a portar la seguretat del Barça de Laporta

El comissari David Boneta substituirà Ferran López a la Prefectura de Mossos

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

"Tinc una barreja d'emocions", explica a TV3 el comissari Ferran López, que està convençut del pas que acaba de fer. Se'n va al Futbol Club Barcelona, s'encarregarà de la seguretat del club i de tot el que això comporta: els jugadors, les instal·lacions i aspectes més feixucs com els Boixos Nois.

De moment, no s'emporta ningú dels Mossos d'Esquadra. Marxa sol després de trenta anys a la policia de Catalunya. Trenta anys intensos, especialment en l'última etapa. És un observador discret, de tarannà diplomàtic. Ha viscut en primera línia l'època de més esplendor dels Mossos i també les etapes més complicades: la del 155 i la posterior, en què des de Presidència es percebia els Mossos amb recel, amb suspicàcia.

El Ministeri de l'Interior de Juan Ignacio Zoido el va posar al capdavant de la policia de Catalunya després de substituir el major Trapero com a cap del cos. Era l'època en què la política estava a la foguera i regnava la convulsió.


El pitjor i el millor de la seva etapa als Mossos

En paraules del comissari Ferran López a TV3, els pitjors moments els ha viscut amb l'obertura de les causes judicials contra els Mossos per l'1 d'octubre i potser també per això, per ell, els millors moments d'aquests 30 anys al cos coincideixen amb la sentència absolutòria al major Trapero i l'arxivament de la resta de causes. És, per ell, la demostració que els Mossos d'Esquadra van actuar "amb errors però amb honestedat". Per tant, la proposta del Barça reconeix que li arriba en un bon moment.

A Prefectura -amb el major Trapero al capdavant- ja estan fent gestions per al relleu, perquè se n'anirà aviat, és qüestió de dies. Se'n va un dels puntals d'una Prefectura enfortida que porta poc temps al càrrec en aquesta segona etapa postsentència de l'Audiència Nacional; però que ja havien fet un llarg trajecte abans del referèndum per la independència.

El major li agraeix -textualment- el sacrifici personal que va fer per mantenir el cos durant el 155. És el comissari que s'encarrega actualment -entre d'altres- de mantenir els lligams i la comunicació amb Madrid, amb el ministeri i amb els altres cossos policials.

El major Trapero i Ferran López arriben a l'Audiència Nacional el 6 d'octubre


De formació de GEI a comandar el cos amb el 155

El comissari Ferran López deixa el cos en un moment en què els Mossos han entrat a una fase de més maduresa, després dels sotracs dels últims anys. Amb formació de GEI, entrenat en situacions límit; de quan escalaven edificis de pràctiques sense cordes, és un dels que va defensar amb fermesa davant del Tribunal Suprem i de l'Audiència Nacional l'actuació policial de l'1 d'octubre i les converses que hi va haver abans del dia del referèndum.

Quan comandava el cos amb el 155 va prestar declaració en fase d'instrucció com a testimoni, les seves paraules i els fets als quals feia referència deixaven en evidència Diego Pérez de los Cobos, amb qui en aquell moment havia de despatxar temes i qüestions policials.

Quan es va acabar el 155, el nou govern de la Generalitat el va apartar del capdavant dels Mossos. Va saber veure, explica el major Trapero, la importància per als Mossos d'Esquadra d'una sentència absolutòria a l'Audiència Nacional; i també que una condemna hauria estat una condemna a tot el cos.

Ferran López va acompanyar el major durant tot el judici i també en la fase d'instrucció. Junts van viure els moments més delicats, quan la Fiscalia demanava que a Trapero se'l posés a la presó. Se'n va Ferran López al Barça de Laporta, que està en fase de reconstrucció.
 

Canvis a Mossos

El comissari David Boneta substituirà Ferran López a la Prefectura de Mossos, on també hi ha els comissaris Joan Carles Molinero i Miquel Esquius -que va liderar el cos després del 155-.

Quan es mou una fitxa, se'n mouen diverses. De tal manera que el comissari de la regió policial de Barcelona, Carles Anfruns, passarà a liderar la comissaria superior de Coordinació Territorial, un lloc que ara ocupava Boneta.

Barcelona queda en mans de la comissària Marta Fernández, que en els últims anys ha estat a investigació criminal, on fins ara liderava aquesta comissaria.

El seu lloc com a cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal l'ocuparà l'intendent Antoni Rodríguez. Els Mossos d'Esquadra, com a institució, han volgut destacar en un comunicat la dedicació i lleialtat del comissari Ferran López.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraArticle 155Josep Lluís Trapero
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut