Infants fent una activitat de pintura
Les famílies amb menys recursos, si fan extraescolars, solen optar per les esportives

Extraescolars amb menys desigualtats: Barcelona vol invertir-hi 23 milions en 2 anys

El pla anunciat per Ada Colau pretén garantir als infants i joves de la ciutat un mínim de dues tardes d'extraescolars de diferents tipus

RedaccióActualitzat

L'accés a les extraescolars, sobretot les culturals i artístiques, ve determinat en bona mesura per la condició socioeconòmica de les famílies.

Per aconseguir que més infants i joves puguin accedir-hi, l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un projecte que pretén assegurar a la mainada un mínim de dues tardes d'extraescolars de diferents tipus: culturals, esportives, artístiques, científiques o d'idiomes.

El pla es presentarà al ple d'aquest divendres i preveu l'homologació de les activitats de les tardes --com passa amb els casals de l'estiu-- i la creació d'un sistema de beques.

Els càlculs del consistori són que se'n beneficiaran 24.000 menors entre 3 i 16 anys de famílies amb pocs recursos que, segons els consta a l'Ajuntament, per nivell de renda no poden accedir a una classe fora de l'horari lectiu.

El pressupost previst per als anys 2022 i 2023 és de 23 milions d'euros, que serviran no només per finançar les beques sinó també per activar l'Oficina de tardes, que centralitzarà el projecte.

Per l'alcaldessa, Ada Colau, l'objectiu final és arribar a tots els barris, començant pels més necessitats:

"Un objectiu és garantir l'oferta allà on no tenen capacitat de donar-la. I l'altre, desplegar un sistema de beques, començant pels barris amb major vulnerabilitat en el marc del Pla de Barris, però, a poc a poc, arribar a tota la ciutat."

Colau ha anunciat la mesura durant la trobada amb els mitjans que organitza anualment el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Projectes que ja estan en marxa

Alguns dels programes que formaran part de l'oferta seran de nova creació, però altres ja existeixen. És el cas del Menjallibres 2.0, que es fa en 30 escoles públiques de la ciutat dins del Pla de Barris, per reforçar la lectura i l'expressió en català per a 500 infants de segon i tercer de primària. Es va posar en marxa a l'octubre als barris del Raval, el Poble-sec, el Carmel, el Besòs i el Maresme, la Trinitat Vella, el Turó de la Peira, Vallbona, Ciutat Meridiana, el Verdum, la Prosperitat, Roquetes i la Trinitat Nova, amb un pressupost previst d'1 milió d'euros.

Un altre, Som Artistes, començarà el pròxim mes de març i farà arribar la pràctica artística a 800 infants i adolescents en 4 territoris amb una oferta escassa, també en el context del Pla de Barris: Besòs-Maresme, Bon Pastor, Trinitat Vella i Trinitat Nova. Per als anys 2022 i 2023 té un pressupost de 500.000 euros.

Una noia cordant-se les sabates de ballarina
L'accés a les extraescolars depèn, en bona mesura, de la condició socioeconòmica de les famílies (Pexels)

 

Les extraescolars, un "factor clau" per a l'èxit educatiu

L'executiu remarca que vol fer més equitatiu l'accés a aquestes activitats, que, apunta, "són un factor clau de l'èxit educatiu" perquè "impacten de forma positiva en el desenvolupament d'infants i joves".

Segons el govern municipal, als tres districtes de la ciutat amb la renda més baixa (Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó), l'oferta d'activitats extraescolars als instituts públics, la pràctica esportiva extraescolar i la participació en caus i esplais està per sota de la mitjana de la ciutat.

Nivells d'estudis o d'ingressos baixos i també la procedència migratòria són factors associats a menys pràctica d'activitats extraescolars. Entre aquestes famílies, a més, si en fan solen ser esportives. En canvi, les artístiques acostumen a ser una opció de famílies amb estudis superiors.

Actualment, menys de la meitat dels infants i adolescents de la ciutat fa alguna activitat extraescolar no esportiva (el 48%). En canvi, el percentatge supera el 70% quan es tracta de fer esport fora de l'horari escolar.

 

ARXIVAT A:
Ada ColauInfància Educació Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut