Europa preveu que l'economia espanyola reboti amb força a partir de l'estiu

L'economia espanyola passarà de tenir la pitjor caiguda de la Unió Europea l'any passat a ser el país que més creixerà aquest 2021, segons la Comissió Europea

Jordina MolasActualitzat

La Comissió Europea ha revisat a l'alça la previsió de creixement d'Espanya per a aquest any. Segons els càlculs de Brussel·les, l'economia espanyola passarà de tenir la pitjor caiguda de la Unió Europea l'any passat, d'un 11%, a ser el país que més creixerà aquest 2021, un 5,6%. Tot i que el rebot no arribarà fins a meitat d'any, un cop es deixin enrere les restriccions i es comencin a reactivar el consum i el turisme. I la recuperació forta l'endarrereixen a finals d'any i al 2022. Així ho ha explicat el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, en la presentació de les Previsions Econòmiques d'Hivern.

La Comissió Europea, però, també veu núvols a l'horitzó: un dels riscos que haurà d'encarar aquest any Espanya són els tancaments d'empreses per insolvència, que ja van començar a créixer a finals d'any, sobretot a l'hostaleria i el comerç. I avisa que això pot passar quan s'acabin els ERTOs i els crèdits avalats pel govern espanyol, que fins ara han servit per frenar el tancament de negocis i l'augment de les llistes de l'atur.

Espanya encapçalarà el creixement econòmic a la zona euro

Espanya liderarà el rebot d'aquest any entre els socis europeus. Està previst que creixi un 5,6%, lleugerament per sobre de França, que creixerà un 5,5%. I Alemanya i Itàlia ho faran per sota del 3,5%: Alemanya, un 3,2%, i Itàlia, un 3,4%. Brussel·les ha revisat a la baixa el creixement econòmic del conjunt de la zona euro, que preveu que sigui del 3,8%.

Tot plegat creuen que és un reflex de les diferències estructurals de cada economia, i de quin grau de dependència tenen del turisme i els serveis. I això pot eixamplar les desigualtats entre els socis europeus, incloses les de gènere.

Una recuperació lligada a moltes variables

La Comissió Europea ha presentat unes previsions que calculen que les economies milloraran a partir de l'estiu, un cop passada aquesta onada i quan s'acabin les noves restriccions. Però el rebot depèn de moltes variables, com són els efectes que puguin tenir les noves variants del coronavirus i el ritme de vacunació. I, a més, en aquestes previsions no han inclòs quin impacte tindran els fons europeus, tot i que estan convençuts que faran pujar el PIB considerablement.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut