Terrossos de sucre morè
Molts metges recomanen reduir el consum de sucre

Estudis assenyalen que l'impost al sucre beneficia la salut i el sistema sanitari

Diversos estudis assenyalen que l'impost a les begudes ensucrades en redueix el consum i pot portar diversos beneficis a la salut

Xavier DuranActualitzat

Menys obesitat infantil i adulta, menys casos de diabetis, menys dents perdudes per càries... I, per tant, més salut per als ciutadans, especialment els nens, i estalvi per al sistema sanitari. Aquests serien els avantatges d'un impost a les begudes ensucrades com el que es vol implantar a Catalunya.

Aquests impostos es van estenent. Des de l'1 de febrer, aquests productes estan gravats a Portugal. I, si a principis del 2016 aquest impost només s'havia implantat en una ciutat dels Estats Units --Berkeley, a Califòrnia--, ara ja està vigent en sis circumscripcions més, inclosos San Francisco, Filadèlfia i el comtat de Cook, a Illinois, el segon més gran dels Estats Units i que engloba la ciutat de Chicago.

L'alcalde de Seattle també vol aprovar un impost a les begudes ensucrades el mes vinent.

El debat sobre els beneficis o perjudicis d'aquest impost continua ben viu, però alguns estudis demostren que, si més no, fan disminuir el consum. Mèxic va implantar la taxa l'1 de gener del 2014. I un article publicat a la revista "Health Affairs" demostrava que en dos anys el consum d'aquestes begudes havia disminuït un 7,6%, sobretot en les famílies amb els ingressos més baixos. En el mateix període, el consum d'altres begudes s'havia incrementat un 2,1%.

Un altre estudi, aparegut a "Public Health", assenyalava que, als barris amb menys ingressos de Berkeley, el consum havia disminuït un 21% un any després de la implantació de l'impost, el març del 2015. En canvi, en el mateix període, a San Francisco, que encara no havia introduït la taxa, hi va haver un 4% d'increment.

Aquestes dades han estat complementades amb alguns estudis prospectius. El Regne Unit vol implantar l'impost a partir de l'abril del 2018. I, fa pocs mesos, un estudi fet per investigadors britànics i publicat a la revista "The Lancet Public Health" n'avaluava els possibles beneficis. En el millor dels escenaris, els investigadors suposen que la indústria reduirà un 30% la quantitat de sucre en les begudes més dolces i un 15% en les mitjanes. Això es traduiria en 144.000 casos menys d'obesitat en adults i en nens, en 19.000 casos menys de diabetis 2 per any i en 269.000 casos menys de deteriorament de les dents.

Les xifres són menors si els fabricants opten per altres alternatives, com ara fer repercutir l'impost en el preu de venda o utilitzar el màrqueting per convèncer la gent que consumeixi les begudes amb menor contingut de sucre. Però, en qualsevol dels escenaris, fins i tot el més desfavorable per reduir la ingesta de sucre, els científics hi han trobat beneficis.

Malgrat les incerteses respecte a què faran les empreses, pels autors de l'estudi, l'efecte positiu és clar i important, i demanen que més endavant s'estudiï com reduir el sucre consumit a partir d'altres fonts, sobretot pastes dolces i llaminadures.

També es demana que, a part d'aquests efectes a curt termini s'investigui, l'impacte de l'impost en malalties cròniques que poden aparèixer més tard, com ara problemes de cor, infarts i osteoartritis.

Naturalment, no tothom ho veu així. Lisa Katic, dietista i consultora d'empreses de menjars i begudes, es preguntava, en declaracions a "The Seattle Times", / per què es posen impostos a les begudes ensucrades si la majoria de calories que prenen els americans provenen d'hamburgueses i patates fregides.

Katic afegia que les conclusions sobre els riscos del consum de sucre estan basades en correlacions, i no pas en relacions causa-efecte. Això darrer contrasta amb la insistència i les dades aportades per l'Organització Mundial de la Salut, l'Associació Americana del Cor i els Centres per al Control i Prevenció de Malalties. Fa només una setmana, aquesta darrera institució manifestava que "limitar la ingesta de begudes ensucrades pot ajudar les persones a mantenir un pes saludable i a tenir una dieta sana".

Anar al contingut