Estrasburg condemna Espanya per la força policial "injustificada" en una manifestació
Seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg (Reuters)

Estrasburg torna a condemnar Espanya per no investigar denúncies de tortures

Íñigo González Etayo va reiterar al Tribunal Europeu de Drets Humans que va ser obligat a fer flexions amb una bossa de plàstic al cap, amb la qual no podia respirar

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat aquest dimarts Espanya per no investigar els maltractaments denunciats el 2011 pel membre d'EKIN Íñigo González Etayo quan es trobava detingut sota règim d'incomunicació a la Direcció General de la Guàrdia Civil.

La sentència condemna Espanya a indemnitzar el demandant amb 20.000 euros, per haver-se vulnerat l'article 3 (Prohibició de la tortura i dels tractes inhumans o degradants) del Conveni Europeu de Drets Humans, en la seva dimensió processal.

La decisió arriba a aquesta conclusió "en vista de la manca d'una investigació profunda i efectiva" de les queixes del demandant, tot i que reconeix que l'Audiència Provincial de Madrid va ordenar al jutge d'instrucció reobrir el procediment fins a dues vegades.


"Vulnerabilitat" de les persones incomunicades

"Si hi ha motius raonables per creure que s'ha comès un acte de tortura, correspon a les autoritats competents procedir d'ofici i sense demora a una investigació imparcial", assenyala la sentència de la sala tercera del Tribunal Europeu.

Afegeix que "incumbeix als jutges competents en matèria de detenció incomunicada actuar de manera més activa pel que fa als poders de vigilància de què disposen". I destaca la situació de "particular vulnerabilitat" de les persones detingudes en règim d'incomunicació i la necessitat d'"evitar abusos i protegir la integritat física dels detinguts".

El Tribunal d'Estrasburg indica que les autoritats espanyoles "han d'establir un codi de conducta clar perquè els encarregats de la vigilància dels detinguts en règim d'incomunicació en garanteixin la seguretat física".
 

Tracte denigrant i estrès posttraumàtic

González Etayo va declarar el 22 de gener de 2011 davant el jutge central d'instrucció número 3 de Madrid "haver estat maltractat" el 18 i el 19 de gener, tot i que ho havia negat davant el metge forense. Així, va dir que va ser obligat a fer flexions amb una bossa de plàstic al cap, amb la qual no podia respirar, i que el van amenaçar que "si no explicava el que ells volien, això es repetiria".

Va al·legar que, en el trasllat a Madrid, va rebre cops, el van obligar a baixar de el vehicle i "el van amenaçar agitant-li un bolígraf a prop dels  testicles i li van abaixar els pantalons". El demandant va ser posat en llibertat el juny de 2012.

Un informe psicològic va confirmar el 2015 que tenia símptomes d'estrès posttraumàtic. Després de la condemna de l'Audiència Nacional a dos anys de presó per pertinença a organització terrorista, va signar la llibertat condicional a canvi de renunciar a la violència terrorista.

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut