Barcelona

Esquerra Republicana proposa Carme Forcadell com a presidenta del Parlament

Lluís Corominas, de Junts pel Sí, i José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, es perfilen com als futurs vicepresidents de la Mesa del Parlament

Actualitzat

La número dos de la candidatura de Junts pel Sí i expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, és l'aposta d'Esquerra Republicana per presidir el Parlament en aquesta legislatura. Els republicans han proposat el nom de Forcadell a Convergència Democràtica i la CUP perquè pugui ser investida, com a molt tard, la setmana vinent.

Forcadell, militant d'Esquerra, va ser la primera presidenta de l'ANC, un càrrec que va ocupar del 2012 al maig d'aquest any. Durant aquests anys, l'ANC va impulsar, juntament amb Òmnium, les principals mobilitzacions a favor de la independència.

Segons l'acord de Junts pel Sí, correspon a Esquerra proposar la presidència de la cambra. El pacte també preveu que siguin els republicans qui proposin el portaveu del grup parlamentari i CDC qui designi el president del grup, uns càrrecs per als quals sonen Marta Rovira i Jordi Turull, respectivament.

Negociacions per la composició de la Mesa

Aquest dilluns també s'ha fet una reunió dels sis grups amb representació parlamentària per explorar un possible acord sobre la composició de la Mesa i la ubicació dels diputats a l'hemicicle. Després de prop de dues hores de trobada, no s'ha aconseguit tancar cap acord.

 

Es dóna per segur que Junts pel Sí i la CUP disposaran de la majoria de la Mesa, quatre dels set llocs, tot i que falta saber com es repartiran. Junts pel Sí està disposat a cedir una secretaria a la CUP, però els representants de la formació anticapitalista no han aclarit si acceptaran el lloc.

Els altres tres llocs de la Mesa se'ls repartiran, amb tota probabilitat, Ciutadans, PSC i Catalunya Sí que es Pot. Si finalment és així, el PP quedaria fora de la Mesa. El seu portaveu a la cambra, Enric Millo, ha reclamat que la composició es faci "sota el principi de proporcionalitat", la qual cosa els atorgaria una secretaria. Tant Joan Coscubiela (CSQEP) com Eva Granados (PSC) han reclamat a la CUP que accepti un lloc a la Mesa per evitar que Junts pel Sí tingui una majoria absoluta que no té a la cambra.

Corominas i Espejo-Saavedra, candidats a vicepresidents

CDC ha proposat a l'actual vicepresident segon de la Mesa, Lluís Corominas, que ocupi la vicepresidència primera, mentre que Ciutadans proposarà el seu número tres a Catalunya, José María Espejo-Saavedra per a la vicepresidència segona. La formació liderada per Inés Arrimadas, però, prendrà la decisió definitiva en una reunió del grup parlamentari aquest dimecres.

Un dels noms que havia sonat com a possible presidenta, la republicana Anna Simó, serà la proposta de Junts pel Sí per a la secretaria primera. La coalició independentista també podria proposar Ramona Barrufet per una altra de les secretaries, si finalment la CUP renuncia a tenir un càrrec en aquest òrgan.

Des del PSC, el veterà David Pérez és el diputat amb més possibilitats de formar part de la mesa, en una de les secretaries, a l'espera que el grup socialista tanqui la decisió aquest dimarts. Per últim, CSQEP proposarà el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, com a secretari de la cambra.

Pel que fa a la ubicació dels diputats, la proposta de Junts pel Sí de repartir els seus parlamentaris als dos costats de la cambra ha estat rebutjada per la resta de grups. On sí que hi ha hagut acord és en la distribució dels despatxos dels parlamentaris: JxSí i el PPC es quedaran amb els que hi ha a l'ala dreta de l'hemicicle i la resta de grups amb els de l'ala esquerra.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut