Esquerdes en una carretera d'accés a Grindavík (Reuters/RUV/Ragnar Visage)

Esquerdes gegants a Islàndia: les imatges que apunten a una nova erupció volcànica

Els experts avancen les previsions i no descarten una erupció imminent que podria destruir la ciutat de Grindavík, ja evacuada

RedaccióActualitzat

Una esquerda clarament visible, de gairebé un pam d'ample, que travessa un carrer de Grindavík i continua més enllà, enfilant-se per la façana d'una casa. O l'asfalt parcialment aixecat, i esvorancs. 

També una llenca de terreny del camp de golf de Grindavík enfonsada i rebregada. 

Una part del camp de golf de Grindavík s'ha enfonsat (Reuters/RUV/Ragnar Visage)

Són només alguns senyals de la intensa activitat sísmica sota la superfície de la península de Reykjanes que han aparegut en aquesta ciutat pesquera islandesa d'uns 3.700 habitants, evacuada preventivament la nit de divendres a dissabte, després de 48 hores en què van registrar-se uns 3.000 moviments del subsol. 

Una situació que va portar les autoritats a declarar l'estat d'emergència.

Aquest vídeo del servei de carreteres de Grindavík mostra danys importants en els carrers de la ciutat.


L'activitat, des d'aleshores, ha anat en augment i ha fet avançar les previsions dels experts, que ja parlen de risc "considerable" d'erupció volcànica.

"La probabilitat d'una erupció ha augmentat des d'aquest matí i una erupció podria començar en qualsevol moment", ha explicat el Servei Meteorològic Islandès, en un comunicat emès dissabte a última hora. 

Aleshores, el túnel de magma --roques foses-- que travessa en diagonal per sota la península de Reykjanes ja era a uns 800 metres de la superfície, quan a primera hora de dissabte circulava al doble de fondària, uns 1.500 metres.

Aquest mapa publicat pel Servei Meteorològic Islandès mostra el túnel de magma i la localització de Grindavík, de la planta geotèrmica de Svartsengi i de la Llacuna Blava.


"El magma ara és a molt poca fondària, i per tant esperem una erupció d'aquí unes hores o d'aquí pocs dies com a molt", ha explicat Vidir Reynisson, cap de Protecció Civil i de Gestió d'Emergències d'Islàndia.

El magma podria sortir a la superfície terrestre o més enllà, sota el mar. En el primer cas podria arribar a destruir Grindavík. En el segon, l'erupció seria més explosiva.

Una esquerda travessa un carrer de Grindavík i afecta també una casa (Reuters/RUV/Ragnar Visage)

Divendres, hores abans de ser evacuada, una parella de Grindavík va gravar com el tremolor es notava a casa seva: 


Aquest altre vídeo permet sentir el soroll subterrani que se sentia en una altra casa de Grindavík.


A banda del futur d'aquesta ciutat, també preocupa la proximitat de la planta geotèrmica de Svartsengi, que subministra electricitat i aigua potable als 30.000 habitants de la península de Reykjanes.

I de la Llacuna Blava, un balneari geotèrmic molt popular, que ja va ser evacuat dijous.

Anar al contingut