Espanya, la novena en corrupció dins la UE, segons Transparency International
Bitllets d'euro. (Pexels)

Espanya, la novena en corrupció dins la UE, segons Transparency International

La major part dels països enquestats tenen un índex de corrupció per sota dels 50 sobre 100

Xevi MiróActualitzat

El país amb menys percepció de corrupció del món és Dinamarca, amb 88 punts, i el que té més percepció de corrupció és Somàlia, amb 10. Espanya està en la posició 41 i té 58 punts sobre 100, molt per sota de la mitjana europea. Aquest és el rànquing publicat per l'ONG Transparency International (TI), que cada any fa un estudi entre 180 països per saber quina és la percepció de corrupció que genera cada país entre diferents experts i organismes independents.

Segons aquesta ONG, dos terços dels països enquestats no superen l'aprovat, els 50 punts, ja que la mitjana del planeta està en els 43.

 

La Unió Europea té una mitjana de 66 punts sobre cent. Els països del nord i escandinaus -alguns de fora la UE- són els que tenen més bona nota: Dinamarca, Suècia, Finlàndia i també Suïssa, mentre que els més mal situats són Hongria, Grècia i Bulgària, que estan entre els 46 i els 42 punts. Segon Transparency International, Espanya té un índex de percepció de corrupció similar a Itàlia, Ruanda i Geòrgia.

Els Estats Units i Brasil baixen molt

Per primera vegada des del 2011, els Estats Units han deixat de formar part del grup dels 20 millors, i els han situat, juntament amb el Brasil i la República Txeca, dins del grup de països que s'han de vigilar de prop. Amb tot, Txèquia ha anat millorant el seu historial, mentre que els Estats Units i el Brasil tenen la pitjor nota en molts anys.


La corrupció destrueix la democràcia

En el mateix estudi, Transparency International (TI) compara els índexs de percepció de corrupció amb els índexs de qualitat democràtica i constata que els països que tenen un índex de percepció de corrupció al voltant dels 75 punts són països que tenen una "democràcia plena", mentre que els que estan al voltant dels 49 -com Espanya o Itàlia- se situen dins un règim "democràtic dèbil". Els "règims híbrids" -a mig camí entre els sistemes democràtics i autocràtics- tenen 35 punts de mitjana i els que estan per sota dels 30 són règims autocràtics.

Segons la mateixa ONG, amb seu a Berlín, hi ha una relació directa entre la lluita contra la corrupció i l'enfortiment de les democràcies. A més, els polítics més autoritaris poden aprofitar la percepció de la corrupció per al seu propi benefici. Per això, TI recomana enfortir les institucions responsables del control sobre els polítics, que la legislació anticorrupció s'apliqui de manera efectiva i no quedi com a paper mullat, donar suport a les organitzacions que sorgeixen de la societat -allunyades del poder- i animar-les a participar en la política. Finalment, també es considera indispensable la llibertat de premsa, la independència dels mitjans de comunicació i garantir la seguretat dels periodistes.

Per aconseguir l'Index de Percepció de la Corrupció (IPC), Transparency International combina enquestes i evaluacions sobre corrupció fetes a diverses insitucions internacionals independents, entre les quals hi ha el Banc Mundial i el Fòrum Econòmic Mundial.

Aquestes dades són molt similars a les que ja es van presentar l'any passat.

ARXIVAT A:
Corrupció
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut