Espanya envia a Brussel·les el pla per als fons europeus, que no concreta cap calendari

Només nou països dels 27 han enviat les seves propostes dins del termini fixat per la Comissió Europea

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha enviat aquest divendres a Brussel·les els seus plans per als Fons Europeus per la Pandèmia, coneguts com Next Generation, just el darrer dia en què acabava el termini donat per la Comissió Europea de cara a rebre els fons. En el cas d'Espanya, es tracta de 140.000 milions d'euros per invertir en sis anys.

L'enviament del pla espanyol ha quedat també certificat via Twitter, ja que la presidenta de la Comissio Europea i el president del govern espanyol s'han intercanviat missatges sobre aquest pla:

 

El pla espanyol, sense calendari

El que ha transcendit públicament del pla d'Espanya és un avançament de les reformes que exigeix Brussel·les per a què Espanya pugui rebre aquestes ajudes de recuperació econòmica "a fons perdut".

I és que la Comissió Europea, a banda de peticions comunes com la d'invertir un 37% dels fons a la lluita contra l'emergència climàtica i un 20% a la transformació digital, li demana que faci reformes estructurals, com la del sistema de pensions, l'harmonització d'impostos o una reforma laboral ambiciosa per reduir els alts índexs d'atur.

Ara bé, el detall del pla espanyol, que Pedro Sánchez va presentar el 13 d'abril, encara no se sap i, per tant, continuen les incògnites sobre les reformes més conflictives. De fet, el pla espanyol no concreta cap calendari, com sí que han fet altres països, com França i Alemanya.

Des de La Moncloa s'ha facilitat un document de 348 pàgines en què es recull el que ja va presentar l'executiu en seu parlamentària i s'ha informat que un cop passin les eleccions a la Comunitat de Madrid, el 4 de maig, els ministeris donaran més detalls d'aquest pla que, en total, tindria 2.000 pàgines.

Ara s'obre un període de dos mesos de marge en què la Comissió Europea analitzarà tots els plans i comprovarà si compleixen les condicions prefixades. Si Brussel·les hi dona el vistiplau, els estats membres tindran quatre setmanes més per aprovar-los per majoria qualificada. Només amb la llum verda de tots dos podran arribar les ajudes, que sumen en total 750.000 milions d'euros.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comissió Europea
Anar al contingut