Dos avions MiG-29, de fabricació soviètica, de l'exèrcit d'Eslovàquia

Eslovàquia i Polònia enviaran avions a Ucraïna i el Kremlin avisa que els abatrà tots

Eslovàquia entregarà a Ucraïna 13 MIG-29 de fabricació soviètica, que se sumen als primers quatre que aviat li arribaran de Polònia

RedaccióActualitzat

Eslovàquia se suma a Polònia i serà el segon país de l'OTAN que entregarà avions de guerra a Ucraïna per atacar possicions russes, com havia reclamat insistentment el govern de Volodímir Zelenski. El Kremlin ha denunciat la implicació cada cop més gran dels països de l'Aliança i ha advertit que aquests aparells seran destruïts.

Polònia va anunciar dijous una primera donació de quatre caces a Kíiv i ara ha estat Eslovàquia la que ha anunciat que donarà a Ucraïna 13 MiG-29, de fabricació soviètica, que es van retirar l'estiu passat. L'entrega d'aquests avions que ja no es fan servir serà durant la primavera i n'hi ha deu d'operatius i tres de destinats a recanvis de peces.

El president de Polònia, Andrzej Duda, va dir que subministraria a Ucraïna prop d'una dotzena de caces MiG-29. Els primers s'entregaran els pròxims dies i la resta, que necessiten manteniment, han d'arribar més tard.

En lloc dels escuts de Polònia o d'Eslovàquia, els caces portaran l'escut d'Ucraïna i contribuiran a reforçar les capacitats aèries, ara molt exhaustes, d'aquest país. No són els F-16 nord-americans que hauria preferit Zelenski, però els MiG-29 són el mateix model de fabricació soviètica que ja utilitzen els pilots ucraïnesos i tenen l'avantatge que els serà fàcil adaptar-s'hi.

La reacció russa

Fins ara, els països occidentals havien donat tota mena d'armament a Kíiv però no s'havien atrevit a entregar avions per por de provocar massa Rússia. Polònia i Eslovàquia volien fer-ho conjuntament amb altres aliats i no se n'han sortit. Al final, han tirat pel dret mentre la resta de socis miren, per ara, cap a una altra banda.

"Aquestes entregues no alteraran el resultat de l'operació militar especial. I per descomptat, tots aquests equipaments seran destruïts", ha dit el portaveu del Kremlin Dmitri Peskov, després de l'anunci de Polònia i Eslovàquia.

Mentrestant, s'ha concretat que el president xinès Xi Jinping viatjarà dilluns a Moscou. Dilluns dinarà amb Vladímir Putin i dimarts tindran una reunió de treball, on el mandatari rus espera recollir un suport més incondicional de la Xina, tot i que aquesta última treballa també perquè Xi i Zelenski tinguin una trobada virtual al cap d'uns dies. 

També aquest divendres, el Ministeri de Defensa rus ha premiat els dos pilots dels avions de combat que van interceptar dimarts el dron nord-americà que finalment va caure al mar Negre. En l'acte, el govern els reconeix l'actuació per impedir la violació de l'espai aeri propi i ha reiterat els arguments que van servir a Moscou per justificar l'operació. El Pentàgon va difondre les imatges de l'incident, un episodi que evidencia les males relacions bilaterals.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut