Brussel·les ovaciona Zelenski, que pressiona per rebre avions: "Ens defensem, us defensem"

El president d'Ucraïna és a Brussel·les quan està a punt de complir-se un any de la invasió de Rússia al país

RedaccióActualitzat

Pocs dies abans que es compleixi un any de l'inici de la invasió de Rússia a Ucraïna, Volodímir Zelenski ha visitat per primer cop Brussel·les, on les institucions europees l'han rebut amb tots els honors.

El president ucraïnès ha demanat l'ingrés del seu país a la Unió Europea, ha insistit en la necessitat de rebre avions de combat i, novament, ha posat de manifest l'amenaça que Rússia representa per al continent europeu.

Ha estat una visita "històrica", segons la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, que en el debat dels 27 ha demanat mantenir el suport a tots els nivells a Ucraïna i que l'objectiu ha de ser una pau "amb dignitat" per al país.

Sobre l'adhesió, la presidenta de l'Eurocambra ha dit que el procés de negociació --el següent pas-- es podria començar aquest any, com demana Zelenski, si Kíiv compleix els criteris.

"Necessitem ser-ho aquest any. Quan dic aquest any, Charles --ha demanat Zelenski directament a Charles Michel, president del Consell Europeu--, vull dir aquest any. Aquest 2023."


En una intervenció des del Consell Europeu, Zelenski ha agraït als diferents líders polítics el suport que ha rebut fins ara el país, però ha subratllat la necessitat d'actuar de forma "més ràpida que l'agressor". 

També ha exigit la creació d'un tribunal internacional per condemnar les accions de Moscou i crear un mecanisme de compensació perquè Rússia "entengui què ha fet".

"La pau duradora a Europa serà només una realitat quan Ucraïna guanyi la guerra i es converteixi en un estat membre", ha advertit Zelenski.

Per la seva banda, Von der Leyen ha respost al president ucraïnès que el procés d'adhesió està "basat en mèrits" i "no té terminis". "Seguirem donant ple suport a Ucraïna, ara contra la guerra i en el futur", ha dit la presidenta de l'executiu europeu.

Finalment, Michel ha donat suport al pla de pau de Zelenski i també a la "batalla diplomàtica i política" ucraïnesa a totes les instàncies. "Les setmanes i mesos que han de venir són decisius. No és el moment de tremolar, sinó de donar el màxim suport", ha dit el president del Consell Europeu.


Al Parlament Europeu: "Ens defensem i us defensem de la força més antieuropea"

Al matí, el primer punt de l'agenda ha estat el ple extraordinari que s'ha fet al Parlament Europeu; un ple que ha ovacionat el president ucraïnès.

(Reuters)

"Ens estem defensant contra la força més antieuropea del món modern", ha dit el president ucraïnès als eurodiputats, que l'han rebut amb una gran ovació. "Ens defensem, us defensem", ha afegit, en la que és la tercera intervenció que fa a l'Eurocambra, la primera presencial.

I, per insistir en la idea que la defensa del seu territori també és la defensa d'Europa, ha afirmat: "Per Ucraïna, Europa és el camí a casa. Soc aquí per defensar el camí a casa de tots els ucraïnesos, de totes les edats, estatus social i conviccions religioses."

Zelenski, que ha arribat a Brussel·les després de passar per Londres i París, ha insistit que el seu país "serà membre de la Unió Europea" i ha agraït l'ajuda militar.

"Per primera vegada a la seva història, la Unió Europea està aportant assistència militar a una enorme escala i veig una avaluació positiva de les reformes en un país que s'està modernitzant alhora que està lluitant per defensar-se", ha precisat.

La presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, ha rebut Zelenski (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut