Un avió MQ-9 Reaper de l'exèrcit dels Estats Units, en una imatge d'arxiu (EFE)
Un avió MQ-9 Reaper de l'exèrcit dels Estats Units, en una imatge d'arxiu (EFE)

Un caça rus xoca amb un dron dels Estats Units al mar Negre

L'exèrcit nord-americà s'ha vist obligat a precipitar l'aparell al mar després del xoc

Actualitzat

Un caçabombarder rus i un dron no tripulat dels Estats Units han xocat aquest dimarts en l'espai aeri internacional damunt del mar Negre.

A conseqüència del xoc, el motor del dron ha quedat inutilitzat i l'exèrcit nord-americà s'ha vist obligat a fer-lo precipitar al mar, segons han explicat fonts del comandament dels Estats Units a Europa.

A les 7 del matí, hora local, dos caçabombarders SU-27 han encarat un dron MQ-9 nord-americà que feia "operacions rutinàries a l'espai aeri internacional" damunt del mar Negre, segons ha explicat en un comunicat el general James H. Hecker, comandant de les Forces Aèries dels EUA.


La versió nord-americana sosté que els dos avions de combat russos han fet maniobres "poc segures i poc professionals" al voltant del dron i, abans del xoc, han estat alliberant combustible a l'aire per escampar-lo al voltant de l'aparell, segons Hecker:

"El pilotatge fora de protocol i temerari dels russos gairebé va provocar que els dos avions s'estavellessin."

Un dels dos avions ha acabat xocant contra l'hèlice del dron i li ha provocat els danys que han obligat a precipitar-lo sobre el mar.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa rus ha negat qualsevol contacte entre els seus caces i el dron nord-americà.

Un aparell MQ-9 nord-americà com el que ha impactat amb un caça rus (EFE)

Biden ha estat informat

L'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha informat de l'incident el president dels Estats Units, Joe Biden, segons ha explicat als mitjans de comunicació John Kirby, un dels portaveus de la Casa Blanca.

Kirby ha explicat que aquestes col·lisions són relativament freqüents i que, de fet, en les darreres setmanes n'hi ha hagut unes quantes. El portaveu, però, ha assenyalat que aquesta és "destacable" perquè ha estat "insegura" i "poc professional".

Els Estats Units elevaran la queixa a les autoritats russes i han assegurat que seguiran patrullant per l'espai aeri internacional. L'exèrcit nord-americà insta les forces russes a comportar-se de manera "professional i segura" a la zona.

Washington ha denunciat "un patró d'accions perilloses" per part de pilots russos en un moment especialment delicat, en plena escalada de tensions per la guerra a Ucraïna. De fet, els Estats Units temen que, amb aquest comportament, un "error de càlcul" pugui provocar una "escalada no intencionada" de les tensions.
 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut