Escrivá proposa ara unes quotes per als autònoms d'entre 214 i 991 euros

La Seguretat Social planteja un nou càlcul de les quotes d'autònoms, amb una rebaixa de les quotes per als treballadors amb més ingressos i un augment per als que menys guanyen

Redacció/AgènciesActualitzat

Quotes inferiors per als que més guanyen, més elevades per als que menys guanyen i una rebaixa per a les capes intermèdies, és a dir, les majoritàries. El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, fa marxa enrere pel que fa a les quotes dels autònoms respecte a la proposta que va fer el govern espanyol el mes passat.

En una reunió aquest dimarts amb les organitzacions de treballadors autònoms, el ministre ha fet un nou plantejament.

Els treballadors que més facturin seran els més afavorits per aquestes modificacions: per als professionals que més guanyen, la quota passa de 1.267 a 991 euros al mes, una rebaixa de 276 euros. En canvi, la quota més baixa s'eleva dels 184 als 214 euros, 30 euros més.

La quota per als treballadors dels trams més nombrosos, els que tenen rendiments nets d'entre 900 i 1.500 euros mensuals, es rebaixa entre 20 i 30 euros. Per tant, la quota quedaria entre 264 i 392 euros quan el sistema estigui en vigor, l'any 2031.

Una cambrera escriu a la pissarra d'un establiment de restauració de Barcelona
Una cambrera escriu a la pissarra d'un establiment de restauració de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)


Canvis en el concepte de rendiments nets

El nou plantejament recull algunes demandes del col·lectiu d'autònoms, com la modificació del concepte de rendiments nets i la possibilitat de descomptar algunes despeses.

El càlcul de les quotes es farà sobre els ingressos reals dels treballadors, descomptats els impostos. D'aquesta manera, els autònoms podran sumar despeses que fins ara no es tenien en compte i deduir-les com a despeses de treball, una mesura que permetrà calcular a la baixa les cotitzacions mensuals.

D'altra banda, el ministeri indica que s'està estudiant la possibilitat d'introduir millores davant d'una situació de cessament de l'activitat ordinària.

Un electricista en el seu taller mòbil
Un electricista al seu taller mòbil (Europa Press/Carles Nin)


Una "reforma integral" del sistema de protecció dels autònoms

Segons la Moncloa, la nova proposta en el canvi del sistema de cotitzacions per als autònoms consisteix en "una reforma integral del sistema de protecció d'aquests treballadors", que introduirà més flexibilitat en el sistema.

Els treballadors per compte propi tenen una pensió un 40% més baixa que la dels assalariats, i el ministeri encapçalat per José Luis Escrivá vol adaptar les quotes als diferents moments de la vida laboral.

El govern espanyol vol que el nou sistema de quotes d'autònoms segons els ingressos entri en vigor l'any que ve, el 2023.

La Seguretat Social assegura que, amb aquesta reforma, dos de cada tres autònoms pagaran igual o menys que el que paguen actualment.

El ministre José Luis Escrivá, durant una compareixença al Congrés dels Diputats
El ministre José Luis Escrivá, durant una compareixença al Congrés dels Diputats (ACN)


Les associacions d'autònoms, descontentes

La nova proposta del govern espanyol tampoc acaba de satisfer les organitzacions de treballadors autònoms.

L'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) insisteix que la proposta de l'executiu pretén "començar la casa per al teulada", perquè no es tenen dades dels ingressos reals dels autònoms societaris, que representen prop d'un milió de persones.

Tant l'ATA com la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme) i al Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) rebutgen la proposta del ministeri, però es comprometen a "continuar parlant i negociant".

D'altra banda, el president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), Eduardo Abad, ha denunciat que el plantejament que els autònoms cotitzin en funció dels ingressos reals és "insuficient" i ha apostat perquè els que tenen uns rendiments nets més elevats facin un esforç contributiu superior.

El portaveu de la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (Uatae), Curro G. Corrales, també ha dit que la proposta del ministeri "encara no satisfà les necessitats dels autònoms" i ha retret a l'executiu que no expliqui "com es millorarà la protecció social del col·lectiu".


Oposició d'Unides Podem

El portaveu d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, ha anunciat aquest mateix dimarts que el seu grup no dona suport a la proposta elaborada pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

En un missatge a Twitter, Echenique ha considerat "inacceptable" tant el plantejament inicial del ministeri d'Escrivá com aquesta proposta:

ARXIVAT A:
AutònomsEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut