Donald Trump, aquest dilluns, durant un dels dos mítings a Arizona (Reuters / Carlos Barria)

"És un idiota, un desastre": Trump insulta Fauci, l'epidemiòleg de referència als EUA

El president utilitza la pandèmia per atacar Joe Biden mentre els contagis tornen a disparar-se als Estats Units

Juli Rodés AlmerActualitzat

Els nord-americans estan "cansats" de sentir parlar del coronavirus i dels epidemiòlegs "idiotes" que assessoren la Casa Blanca sobre la pandèmia.

Així ho ha sostingut Donald Trump, aquest dilluns, durant una conversa amb el seu equip de campanya i en un míting a Arizona, un dels estats que poden ser determinants a les eleccions del 3 de novembre.

Trump ha relativitzat públicament la importància de la pandèmia durant mesos, malgrat reconèixer, en conversa amb el periodista Bob Woodward, que era conscient de la gravetat de la Covid-19.

I ara, en la recta final de la campanya de les eleccions que confia que li permetin quedar-se quatre anys més a la Casa Blanca, no està disposat a rectificar.

 

En la recta final de campanya, Trump ha intensificat els mítings en estats clau (Reuters / Carlos Barria)


De fet, ha decidit convertir la pandèmia en un argument de campanya i utilitzar-la per atacar el candidat demòcrata, Joe Biden, i diversos mitjans de comunicació.

La seva posició l'ha portat, també, a un nou enfrontament públic amb el principal epidemiòleg del país i assessor de sis presidents, Anthony Fauci.

 

Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, durant una compareixença al Senat (Reuters / Al Drago)


Aquest dilluns, parlant per telèfon amb els responsables de la campanya electoral, Trump ha titllat Fauci de "desastre" i ha lamentat no poder acomiadar-lo, perquè fer-ho seria "una bomba".

"La gent està dient: "Deixeu-nos en pau". La gent està cansada de la Covid. La gent està cansada de sentir Fauci i tots aquests idiotes, tots aquests idiotes que s'equivoquen."


L'atac de Trump a Fauci arriba l'endemà que el director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses digués, en una entrevista en el programa "60 minuts" de la CBS, que no el sorprèn gens que Trump hagués acabat contagiant-se.


"Biden vol confinar el país"

Trump, fins i tot, ha utilitzat Fauci per atacar Joe Biden, el candidat demòcrata a la Casa Blanca.

"Biden vol confinar el país. Vol escortar el doctor Fauci", ha dit, malgrat que fa uns dies l'epidemiòleg havia declarat que ningú vol "tornar a confinar el país".

 

Joe Biden amb una neta a Durham, on ha fet un míting (Reuters / Tom Brenner)


La resposta de Biden no s'ha fet esperar. Tirant d'ironia, ha donat parcialment la raó a Trump:

"Senyor president, vostè té raó en una cosa: el poble nord-americà està cansat. Està cansat de les seves mentides sobre aquest virus, i que vostè es negui a prendre's seriosament aquesta pandèmia."


Dies enrere, el president ja s'havia rigut del fet que en els mítings de Biden els assistents respectessin les distàncies de seguretat, assegurant que era una mesura per fer veure que hi havia molta gent.


Mítings sense mesures

En els mítings de Trump, per contra, els assistents no mantenen cap distància, i molts no porten mascareta.

Com en un de celebrat a Arizona aquest dilluns, en què el president ha sumat la pandèmia i la CNN, un mitjà que s'ha convertit en objectiu recurrent dels seus atacs.

 

Seguidors de Trump durant un míting, sense mascareta ni distància de seguretat (Reuters / Carlos Barria)


Trump ha acusat els responsables de la cadena de notícies de ser uns "estúpids bastards" que no parlen de res més:

"Poses la CNN i només informen d'això: Covid, Covid, pandèmia, Covid, Covid, Covid. Sabeu per què? Intenten convèncer la gent que no voti. La gent no se us està creient, CNN, estúpids bastards."


L'obsessió de Trump contra la pandèmia potser té a veure amb el fet que en els últims dies el nombre de contagis torna a augmentar. Aquest dilluns s'han notificat més de 64.000 nous casos, per sobre de la mitjana de la setmana passada, de 59.000 contagis diaris.

Sembla que les autoritats sanitàries no acaben de fer cas a Trump, que fa temps ja va demanar, davant l'augment de casos, que es fessin menys tests

En total, més de 8 milions de ciutadans dels EUA s'han contagiat de Covid-19, que ha causat la mort de més de 220.000 persones al país. 

 

Míting de Trump, aquest dilluns, a l'aeroport de Tucson, Arizona (Reuters / Carlos Barria)


La crisi econòmica generada per la pandèmia, a més, es calcula que ha causat unes xifres rècord d'atur en un país on la cobertura sanitària està molt vinculada a tenir feina.

Es calcula que la Covid ha deixat més de cinc milions de persones sense assegurança mèdica.


El laberint de la cobertura mèdica als EUA enmig de la pandèmia


Cara a cara amb micros apagats

Tot i la contundència de les xifres, Trump s'ha queixat que la pandèmia sigui un dels temes del segon i últim debat amb Biden, que s'ha de fer aquest dijous a Nashville (Tennessee).

"És molt injust", ha dit el president, que de tota manera ha assegurat que "hi participaré".

Estarà moderat per una dona, la periodista Kristen Welker, corresponsal a la Casa Blanca de la cadena NBC, que Trump ja ha acusat d'estar "totalment esbiaixada".

 

El primer debat presidencial entre Trump i Biden va ser el més caòtic que es recorda (Reuters / Brian Snyder)


Un debat, per cert, en què per primera vegada els dos candidats veuran com els apaguen el micro temporalment, durant els dos minuts inicials d'intervenció de l'adversari. 

Durant el quart d'hora restant, en canvi, estaran oberts i podran intervenir lliurement.

La mesura, inèdita, l'ha adoptada la Comissió de Debats Presidencials per mirar d'evitar el caos que va presidir el primer cara a cara Trump-Biden, marcat, sobretot, per les interrupcions constants del president.

Caldrà veure si tancar-li el micròfon impedirà parlar al candidat que no estigui en ús de la paraula, i si la seva veu no s'acabarà sentint, més atenuada, a través del micròfon de l'altre candidat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Eleccions Estats UnitsEstats UnitsTrump Joe Biden
Anar al contingut