Trump porta Biden al terreny del caos i els insults, en el "pitjor debat de la història"

Difícil apuntar un guanyador, amb un Trump agressiu i un Biden que no ha brillat amb les contínues interrupcions del president

Actualitzat

El primer debat televisat entre el cndidat republicà, l'actual president Donald Trump i el candidat demòcrata i exvicepresident, Joe Biden ha estat un autèntic caos. "El debat més caòtic", "el pitjor la història", "un espectacle lamentable"... Són alguns dels qualificatius unànimes que ha merescut el primer cara a cara entre els dos candidats a la presidència dels Estats Units, abans de les eleccions del 3 de novembre.

El caos fa difícil valorar qui ha estat el guanyador del debat (Reuters/ Brian Snyder)


Interrupcions, insults i soroll esgotador per a l'espectador, sense aportar cap proposta de govern: només cops baixos, faltes de respecte i -fins i tot- amenaces. El bregat presentador Chris Wallace no ha pogut controlar el debat.

Trump: "Et vas graduar amb la nota més baixa, o gairebé la més baixa de la teva classe. No utilitzis mai la paraula intel·ligent amb mi. No la facis sevir. Perquè saps què? No hi ha res d'intel·ligent en tu, Joe."

Biden: "Per què no calles?"

Trump: "Qui amagues, a les teves llistes, Joe?"

Biden: "Que poc presidencial que ets..."

Biden: "El fet és que tot el que està dient fins ara és simplement una mentida. No sóc aquí per posar de relleu les seves mentides; tothom sap que és un mentider."

 

El moderador, Chris Wallace no ha pogut posar ordre al debat (Reuters)

I així, 90 minuts en directe on Wallace ha hagut d'intervenir constantment sobretot per amonestar el president nord-americà perquè se saltava constantment les regles acordades prèviament per les dues campanyes.El president i el seu rival veuen la realitat molt diferent.

Trump: "No hi ha hagut mai cap administració que hagi fet tant. Abans de la Covid, la millor economia, l'atur més baix. Tot anava bé."

Biden: "Amb aquest president ens hem fet més febles, més malalts, pobres, dividits i violents."

Insults, interrumpcions i poques propostes de govern ha estat la tònica del debat (Reuters)

S'ha vist un Trump agressiu i desafiant insistint que les eleccions seran un frau massiu a causa del vot per correu, que s'ha negat a condemnar els grups de supremacisme blanc i ha fet una inquietant crida a un dels més coneguts, els Proud Boys, quan els ha demanat fer "un pas enrere i estar a punt".

Trump: "Com voleu que els anomeni? Digue'm un nom."

Biden: "Supremacistes blancs i els Proud Boys, senyor."

T: "Proud Boys, feu un pas enrere i estigueu a l'espera. Però et dic una cosa, algú ha de fer alguna cosa contra els antifeixistes i l'esquerra."

Trump ha estat agressiu i Biden no ha brillat amb les contínues interrupcions del president (Reuters)

Joe Biden, no ha brillat i li ha costat concentrar-se, però tampoc ha tingut cap relliscada greu. Intentava col·locar el seu missatge adreçant-se una vegada i una altra a la càmara, però ha estat pràcticament impossible sortir del desori i el desgovern. Li ha demanat al president que calli diverses vegades i quan aquest l'ha acusat de nepotisme amb el seu fill Hunter, que va treballar per a una gasística a Ucraïna, li ha acabat dient que és un pallasso.

Trump: deixa'm preguntar-te això, Joe"

Chris Wallace, moderador " Senyor vice president, segueixi, l'escolto."

Trump: "(Hunter Biden) Va cobrar 3 milions i mig de Moscou..."

B: "Va haver-hi gent de la seva administració que va dir sota jurament que vaig fer la meva feina i ho vaig fer bé."

T: "Què dius ara, no sé qui són."

B: "Te'n donaré la llista. De fet, en vas fer fora la majoria, perquè estaven treballant bé."

T: "Hi ha gent que no treballa bé."

Moderador: "Pareu, pareu un moment. Té l'última paraula, vicepresident."

B:"És difícil prendre la paraula amb aquest pallasso."

Trump ha jugat a un atac ferotge tota l'estona. Sortia amb els sondejos en contra i no queda clar que la seva bel·ligerància hagi conquistat gaires indecisos

Dos terços del públic ha trobat el debar "enrabiat" i un terç "entretingut" (Reuters/ Mike Balke)

Es fa difícil declarar un guanyador o perdedor enmig d'una olla de grills. Si s'ha de buscar un perdedor, potser seria el poble nord-americà i encara queden dos debats més. Una primera enquesta de la cadena CBS, apunta que el 69% dels espectadors han trobat el debat "enrabiat" i un 30% l'ha qualificat d'entretingut.

ARXIVAT A:
Trump Joe BidenEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut