Es disparen les bronquiolitis en nadons: urgències tensionades a l'espera que arribi el pic

S'ha arribat a nivells epidèmics moderats, un llindar similar al d'abans de la pandèmia, però que arriba gairebé un mes abans del que va passar el 2019

Irene Vaqué ReigActualitzat

La temporada alta de la bronquiolitis ha arribat i ho ha fet en les mateixes dates que l'any passat i un xic abans que el 2019, en època prepandèmia. La incidència és com la de fa 3 anys, però el nombre de malalts ha començat a pujar gairebé un mes abans. 

El sistema de vigilància d'infeccions del Departament Salut ha constatat que se n'han disparat els casos en els menors d'1 any.

En la setmana del 7 al 13 de novembre, es té constància de 1.437 casos per cada 100.000 habitants, mentre que en el període anterior van ser 962 i fa un mes no arribaven a 800. És una taxa molt alta i que està pujant molt ràpidament, apunta Salut. 
 


La taxa general ha passat de 10 a 14 per cada 100.000 habitants i va en ascens. 

La incidència també s'ha enfilat, però en menor mesura, en els infants d'entre 12 i 24 mesos, mentre que es manté estable en els de 3 anys o més

El pic s'espera més o menys per al pont de desembre. El 2019, abans de la irrupció de la covid, el sostre va arribar setmanes més tard, a finals de desembre.

Les urgències pediàtriques, tensionades pel brot

Segons el Departament de Salut, ara mateix se situen en un nivell epidèmic moderat de bronquiolitis.

Això es tradueix en més pressió als serveis d'urgències de Pediatria. Salut admet que la repercussió "podria ser important" en aquest àmbit. 

A l'Hospital Sant Joan de Déu, d'Esplugues de Llobregat, referent en atenció d'urgències de pediatria, el creixement de nens ingressats ha portat a desprogramar alguna cirurgia no urgent que requeria recuperació a l'UCI. D'aquesta manera es vol disposar de més llits de crítics mentre no baixi el pic.

A l'Hospital Vall d'Hebron han detectat un increment de casos les dues últimes setmanes. Mantenen l'activitat, però remarquen que la incògnita és saber fins on arribarà el pic, com ha apuntat a TV3 José Manuel Domínguez, subdirector assistencial: 

"Ho tenim en situació de control ara mateix, en el sentit que no hem deixat de fer l'activitat programada, ni hem deixat de fer l'activitat convencional. El que no sabem és què passarà, quant temps durarà i fins on pot arribar aquest pic respecte del que era habitual els anys anteriors." 

Domínguez destaca que el perfil de malalts és diferent perquè els arriben criatures que en la pandèmia no s'havien infectat i que l'epidèmia s'ha avançat.

"Com que hem tingut dos anys d'aturada amb la covid i, fins i tot, una miniepidèmia de VRS en un període d'estiu, cosa gens habitual, estem veient un desplaçament dels temps de l'epidèmia anual habitual i no sabem com es comportarà", conclou. 

 

Els més petits, els més afectats per la bronquiolitis

La bronquiolitis --la inflamació dels bronquíols, les petites vies respiratòries del pulmó, a causa d'un virus-- afecta, sobretot, els més petits. Principalment, els lactants de 2 a 6 mesos i, en general, els menors de 2 anys

Durant la pandèmia, en part gràcies a les mesures de prevenció, la població de 2 a 4 anys ha tingut menys contacte amb el virus i per això ara pot veure's afectada per la inflamació.

Una doctora ausculta una nena
La taxa de bronquiolitis està estabilitzada en els més grans de 3 anys (Pexels)

La inflamació la causa un virus, generalment el VRS (virus respiratori sincicial), responsable de 3 de cada 4 casos, però també es pot donar pel rinovirus (el del refredat comú), el de la grip, adenovirus, metapneumovirus, etc. 

En aquests moments, el virus que més circula entre la població continua sent el rinovirus (20,5% de les mostres), però el segon ja és el SARS-CoV-2, el de la covid, que ha pujat des d'un 14,8% a un 18,1%. El tercer és el VRS, que representa el 10,3% de les mostres estudiades, i el quart és el virus de la grip (7,2%).

El contagi és més freqüent en els mesos freds de l'any, entre el novembre i el març, però la pandèmia ha alterat aquesta estacionalitat i s'han detectat casos i brots de bronquiolitis en altres èpoques de l'any. 

Per prevenir la bronquiolitis, és important rentar-se bé les mans, evitar que les persones refredades tinguin contacte amb els infants, ventilar bé els espais i evitar portar els menors a llocs molt concorreguts. 

 

 

 

ARXIVAT A:
SalutInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut