Es disparen els positius a les residències de gent gran de Catalunya
El govern ha intervingut la residència Les Vinyes de Falset (ACN / Residència Les Vinyes)

Es dispara la Covid a les residències: els contagis es tripliquen en dues setmanes

Salut ha intervingut aquesta setmana 4 residències, la última aquest diumenge a Reus

Actualitzat

El nombre de nous infectats de Covid-19 a les residències catalanes de gent gran durant aquesta última setmana d'octubre s'ha triplicat respecte la setmana del 15 d'octubre. Aquesta xifra és semblant a la que hi havia a finals del mes de març.

S'ha passat de 300 positius setmanals a les residències la setmana del 9 al 15 d'octubre a aquests més de 1.000 de la setmana passada, segons dades del Departament de Salut.

De fet, Salut ha intervingut aquesta setmana 4 residències. L'última va ser aquest diumenge a Reus. Es tracta del centre Ítaca Fortuny, on els cribratges han confirmat que 44 dels 52 residents tenen Covid i que 21 treballadors dels 45 que hi ha també són positius.

El brot es va detectar el 22 d'octubre. Segons Salut, l'actuació de la direcció de la residència ha estat correcta, però les baixes del personal la fan inviable.

Poc abans d'aquesta residència, el govern aquesta setmana ja n'havia intervingut una a Pineda de Mar, una altra a Cubelles i una a Lleida. Durant el mes d'octubre s'han intervingut altres residències.

Aquest increment es deu, en part, a l'augment de PCR que es fan i el que el virus entra a les residències, sobretot, a través dels treballadors.

La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos AssistencialsCinta Pascual, ha reconegut en declaracions a l'informatiu "Catalunya Migdia", de Catalunya Ràdio, que la porta principal d'entrada del coronavirus a les residències són els treballadors.​

Pascual reconeix que, malgrat tot el que es fa per evitar-ho, l'increment de positius a les residències continuarà, i explica el perquè:

"S'han duplicat perquè s'han començat a fer tots els PCR donada la situació epidemiològica de tota la comunitat. Això ha fet veure que també tenim molts asimptomàtics entre professionals de les residències." 


Tot i això, demana que es revisin els terminis d'aïllament per sospita de contagi, perquè un dels problemes principals que tenen és la falta de personal.


Estan més preparades les residències ara que en la primera onada?

Malgrat que les xifres tornen a ser alarmants, la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials ha assegurat que ara estan molt més ben preparats per fer front al coronavirus que no pas en la primera onada. No per això s'ha de treure importància a les transmissions, afirma Pacual.

​Les declaracions de Cinta Pascual contrasten amb el comunicat que va fer divendres l'Associació de Directors de Residències, que alertava que no estan preparats per a aquest nou pic de la pandèmia, i també demanaven que es revisin els procediments i es millorin les directrius en matèria de prevenció. Pascual qualifica d'injusta aquesta afirmació:

"És injust dir que no estem preparats, estem preparats. Això vol dir que no hi haurà contagis? Això vol dir que no hi haurà mortalitat? De cap manera, n'hi haurà. És a dir, no ens prenguem en broma la transmissió."

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut