Turquia, amb el segon exèrcit més gran de l'OTAN, té pendent tancar un contracte de compra de caces F-16 als EUA

Erdogan dona llum verda finalment a l'entrada de Suècia a l'OTAN

Després de mesos de bloqueig, el president turc ha signat el protocol de ratificació i l'ha enviat al Parlament, on té majoria

RedaccióActualitzat

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha posat fi a mesos de bloqueig de l'entrada de Suècia a l'OTAN

El canvi de parer ha arribat setmanes després que avancés que hi donaria el vistiplau si els Estats Units complien "les seves promeses", i aquest dilluns ha signat el protocol de ratificació de l'ingrés de Suècia a l'Aliança Atlàntica i l'ha enviat al Parlament, que l'ha de votar. 

De fet, al juliol, durant la cimera de l'OTAN a Vílnius, el secretari general, Jens Stoltenberg, ja va anunciar que Erdogan havia acceptat enviar el protocol al Parlament turc tan aviat com fos possible, una decisió que s'ha materialitzat ara.

El partit d'Erdogan, el conservador AKP, i el seu aliat, l'ultranacionalista MHP, tenen majoria a la cambra legislativa. A més, des de l'oposició, tant el partit socialdemòcrata com l'esquerra prokurda també donen suport a l'entrada a l'OTAN de Suècia. 

Erdogan no ha aclarit quines són les promeses nord-americanes, però ha deixat entendre que la venda de caces F-16 a l'exèrcit turc, el segon més gran de l'OTAN, bloquejada pel Congrés dels EUA, és un factor essencial en les relacions entre els dos països.

"Si ells [els EUA] es mantenen fidels a la seva paraula, el nostre Parlament també es mantindrà fidel a la seva. Actuarem en conseqüència", va dir al setembre.

Turquia, amb el segon exèrcit més gran de l'OTAN, té pendent tancar un contracte de compra de caces F-16 als EUA (Reuters/Piroschka van de Wouw)

El govern turc, d'altra banda, fa mesos que negocia amb Suècia concessions polítiques relacionades amb el PKK, la milícia kurda, que Turquia, la UE i els EUA consideren una organització terrorista

Erdogan vol que el govern suec limiti les expressions públiques de suport al PKK i que extradeixi a Turquia integrants del PKK acollits a Suècia reclamats per la justícia turca.

El govern dels Estats Units ha celebrat la decisió d'Erdogan. En una compareixença de premsa, Matthew Miller, portaveu del Departament d'Estat, també s'ha mostrat esperançat que l'aprovació del Parlament turc arribi "com més aviat millor".

L'ingrés de nous estats a l'OTAN ha de ser acordat per unanimitat dels socis.

Només Turquia i Hongria no han ratificat encara l'entrada de Suècia, però el desbloqueig turc hauria de portar el govern hongarès a ratificar-la. 

"Hongria ha dit diverses vegades que no vol ser l'última en aquest procés", ha recordat el ministre suec d'Exteriors, Tobias Billstrom, en declaracions a l'agència sueca TT.

 

ARXIVAT A:
Recep Tayip ErdoganTurquiaSuècia OTAN
Anar al contingut