El periodista Jamal Khashoggi i la seva parella entrant a casa seva el dia de la desaparició (arxiu Reuters)
Istanbul

Erdogan confirma que l'assassinat de Khashoggi va ser "salvatge" i "planejat"

Segons ha informat el president turc, hi ha 18 persones detingudes per aquest cas, i demana que siguin jutjades a Istanbul

RedaccióActualitzat

L'assassinat del periodista Jamal Khashoggi  no va ser una operació en solitari d'uns quants agents, com ha suggerit Riad.

El president turc, Recep Tayip Erdogan, ha donat explicacions de les investigacions que ha fet el seu govern sobre l'assassinat al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul.

Ho ha qualificat d'assassinat "planejat" i "salvatge".

"Sabem que va ser assassinat al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul".

"Hi ha forts indicis que va ser un horrible assassinat planejat i que va ser d'una forma salvatge".

 

 

Tot i que el president turc havia promès tota la veritat, en la seva compareixença al Parlament no ha aportat grans novetats. Una de les més destacades és la confirmació que s'han detingut 18 persones a l'Aràbia Saudita --els 15 identificats inicialment i 3 treballadors del consolat-- en relació amb l'assassinat del periodista.

Erdogan ha fet una crida perquè siguin jutjats a Turquia, tot i que ha assegurat que confia en el règim saudita.

"Aquest incident va passar a Istambul. Per tant, demano que les 15 persones que van viatjar a Turquia, més els 3 que eren a Riad, siguin jutjades a Istanbul. Faig una crida al rei Salman".

 

 

El president turc ha detallat que l'assassinat va ser "resultat d'una operació planejada" i ha subratllat que quinze saudites experts en intel·ligència, seguretat i forenses van arribar a Istanbul les hores prèvies que Khashoggi arribés al consolat. També ha dit que es van desactivar les càmeres de l'edifici.

El president turc Erdogan ha desmentit així la versió oficial dels fets, que apuntava a una operació en solitari d'uns quants agents. La premsa del país ja especula que el seu objectiu seria apartar el príncep hereu, vist com una amenaça pels interessos turcs.

 

Interrogants per resoldre

Erdogan ha destacat que el seu país farà el que s'hagi de fer per aclarir els fets. Entre els interrogants que queden hi ha saber qui va donar l'ordre d'assassinar el periodista i, sobretot, on és el cos.

"Hi ha 15 persones acusades, documentades, de l'assassinat. Així doncs, per què es van convocar aquestes 15 persones a Istanbul el dia de l'assassinat? Qui va donar les ordres a aquestes persones de venir a Istanbul? Per què hi ha hagut tantes incoherències en les explicacions? Hi ha hagut un assassinat. On és el cos?"

Enmig d'aplaudiments dels seus fidels, Erdogan ha reclamat que Riad digui el nom del "cooperant local" que hauria fet desaparèixer el cos.

"Que ens diguin que no va ser més que una operació en solitari d'alguns no satisfarà ningú, ni a nosaltres ni a ningú de la comunitat internacional".

Mentrestant, a la mateixa ciutat la policia investigava aquest matí el pàrquing on s'ha trobat el cotxe del cònsol que va fugir a Riad.


El rei i el príncep saudita reben familiars de Khashoggi

El mateix dia de la compareixença d'Erdogan, el rei de l'Aràbia Saudita, Salman bin Abdelaziz, i el príncep hereu, Mohamed bin Salman, han rebut familiars del periodista assassinat per donar-los personalment el condol.
 


Segons l'agència oficial saudita SPA, el monarca i el seu fill han rebut al palau d'Al Jamama, a Riad, un dels fills del periodista, Salah bin Jamal Khashoggi, i un altre familiar seu, Sahl bin Ahmed Khashoggi.

Tots dos han rebut amb "agraïment" les paraules del rei i el príncep, segons l'agència.

El príncep hereu està en el punt de mira per aquest cas. Abans de la trobada, el govern de Riad s'ha compromès a demanar responsabilitats a tots els implicats en l'assassinat.

L'Aràbia Saudita ho reconeix 20 dies després

Khashoggi, col·laborador de "The Washington Post" i crític amb la monarquia saudita, va anar al consolat per demanar una llicència de matrimoni.

Era el 2 d'octubre i mai més se l'ha tornat a veure amb vida. Després de moltes pressions, i la filtració de documents sonors que certificarien les tortures a què va ser sotmès, suposadament esquarterat viu, l'Aràbia Saudita va reconèixer diumenge la mort del periodista. Sense el seu consentiment, va assegurar.

 

Aquest dilluns, la CNN feia públiques unes imatges on es veu com un home vestit amb la roba del periodista surt del consolat. El doble és un dels 15 membres de l'esquadró saudita que va viatjar de Riad a Istanbul i va entrar a la seu diplomàtica abans que Khashoggi fos assassinat.

 

Després d'una primera reacció feble, i també pressionat per la comunitat internacional, Donald Trump va assegurar que s'ha d'arribar al fons de la qüestió, però també ha refermat el seu compromís amb un aliat molt important per als Estats Units com és l'Aràbia Saudita.

 

 

Aquest dilluns el secretari del Tresor dels Estats Units es va reunir amb el príncep hereu i la trobada va servir per reforçar la relació comercial i l'aliança estratègica entre tots dos països.

Mentrestant, Europa s'ho mira amb cautela. Alemanya ha congelat la venda d'armes als saudites, Espanya guarda silenci, mentre que França i la Gran Bretanya condemnen els fets, però de moment no prenen cap decisió que pugui afectar milers de llocs de treball.

ARXIVAT A:
Estats UnitsAràbia SauditaTrump Jamal KhashoggiRecep Tayip Erdogan
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut