Reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès a la Generalitat, el passat 21 de desembre (ACN/Jordi Borràs)
Reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès a la Generalitat, el passat 21 de desembre (ACN/Jordi Borràs)

ERC i PSOE congelen la taula de diàleg entre governs per la convocatòria d'eleccions

Les dues formacions asseguren, en un comunicat conjunt, que encara "aposten pel diàleg i la negociació continus com a forma per trobar una solució política"

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana i el PSOE han decidit no reunir la taula de diàleg dels governs català i espanyol per les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig.

Els presidents Aragonès i Sánchez van pactar el desembre passat, en una cimera al Palau de la Generalitat, que la taula es tornaria a reunir durant el primer trimestre del 2024. Ara, però --que ja s'havia superat aquest termini-- s'ha decidit suspendre aquesta taula pel període electoral, tal com va passar amb les eleccions municipals i les generals.

Les dues formacions han aclarit, en un comunicat conjunt, que segueixen apostant pel diàleg entre els dos socis de legislatura espanyola.

"Tots els actors implicats aposten pel diàleg i la negociació continus com a forma per trobar una solució política."

També han explicat que hi ha hagut reunions discretes i periòdiques entre els partits, a Ginebra, seguides per un verificador internacional. De fet, la decisió de congelar la taula de negociacions s'hauria pres, justament, en una reunió entre partits a Ginebra que va tenir lloc fa uns dies.

Des d'ERC mantenen que les reunions entre partits es mantindran i que el fet que no hi hagi reunió de la taula de diàleg entre governs no implica suspendre els acords de legislatura, com el traspàs de Rodalies --que podria tenir retards-- o la condonació de part del deute del fons de liquidat autonòmica.

Reunió a Madrid, al juliol del 2022, entre els integrants de la taula de diàleg entre governs
Reunió a Madrid, el juliol del 2022, entre els integrants de la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol (ACN/Javier Barbancho)

Tres reunions en quatre anys

De reunions de la taula de diàleg, com a mínim públiques, n'hi ha hagut tres. La primera, a La Moncloa, el febrer del 2020, presidida pels presidents Torra i Sánchez. Una segona a Palau, el setembre del 2021, amb Aragonès i Sánchez. I una tercera, el juliol del 2022, a La Moncloa.

En aquest cas, les delegacions les presidien la vicepresidenta Vilagrà i el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños. D'aquesta reunió és d'on van sortir els acords més concrets fins ara, com la desjudicialització de la política, abans de la reforma del delicte de sedició, els indults als presos del procés i la llei d'amnistia que acaba d'aprovar el Congrés. I també un acord per a l'impuls del català.

 

ARXIVAT A:
ERCPSOEGeneralitat de CatalunyaGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut