Desapareix la sedició i la pena màxima per desordres públics es redueix a 5 anys de presó

La proposició de llei de PSOE i Podem modifica el delicte de desordres públics amb condemnes de fins a 5 anys de presó i 8 d'inhabilitació

RedaccióActualitzat

La reforma del Codi Penal derogarà el delicte de sedició, que té una pena màxima de 15 anys de presó, i modificarà el de desordres públics, amb un màxim de 5 anys de presó, un menys que ara.

És un dels canvis principals que contempla la proposició de llei que han presentat aquest divendres el PSOE i Podem al Congrés dels Diputats, amb l'objectiu que s'aprovi "al més aviat possible", segons ha afirmat el portaveu socialista, Patxi López. Jaume Asens, portaveu dels comuns, ha afegit que "si les negociacions van bé", el debat es podria fer abans que acabi l'any.

El text, al qual ha tingut accés TV3, assenyala que "seran castigats amb la pena de presó de sis mesos a tres anys els que, actuant en grup i per atemptar contra la pau pública, executin actes de violència o intimidació sobre les persones o les coses, o obstaculitzant les vies públiques ocasionant un perill per a la vida o salut de les persones, o envaint instal·lacions o edificis".

Afegeix: "Els fets descrits a l'apartat anterior seran castigats amb la pena de presó de tres a cinc anys i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic pel mateix temps quan es cometin per una multitud el nombre de la qual, organització i propòsit siguin idonis per afectar greument l'ordre públic". En el cas d'autoritats, contempla la inhabilitació absoluta entre sis a vuit anys.

 

Pots consultar la proposició de llei sencera aquí:

Un cop introduït el text al Congrés, s'obre un tràmit d'esmenes --on els grups poden provar d'introduir modificacions-- i posteriorment se sotmetrà al ple.

Per quedar aprovada, la reforma necessita el vot favorable de la majoria absoluta de la cambra, actualment 175 vots --no són 176 perquè actualment el Congrés té 349 diputats per la no substitució del diputat de Podem Alberto Rodríguez--, de manera que en tindria prou amb el suport de les formacions del govern espanyol i els socis de la investidura.
 

Com pot afectar la reforma als líders del procés?

La reforma plantejada per PSOE i Podem tindrà conseqüències en la situació dels líders del procés. Pel que fa a Marta Rovira i a Clara Ponsatí, l'eliminació de la sedició faria que només les podrien demanar per desordres públics, en cas que els fets hi encaixin. A més, amb la reforma, aquests suposats desordres públics de l'1 d'octubre podrien haver prescrit.

En el cas de l'expresident Carles Puigdemont i Toni Comín, com que també estan reclamats per malversació, és més difícil de predir com els afectarà la modificació. Passa el mateix amb els 9 presos polítics, ara indultats. Els líders amb més anys d'inhabilitació també van ser condemnats per malversació. 

ARXIVAT A:
Procés catalàUnides PodemPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut