El president de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, durant el debat de política general al Parlament
El president de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, durant el debat de política general al Parlament

ERC i CUP proposen prohibir discursos d'odi al Parlament davant "els extremismes a l'alça"

La proposta per reformar el reglament que han registrat aquest dilluns també incorpora el vot telemàtic als plens i amplia els casos en què els diputats puguin delegar el vot 

Redacció/ACNActualitzat

Esquerra i la CUP han registrat una proposició de llei per reformar el reglament del Parlament i prohibir els discursos d'odi en "un context d'extremismes polítics a l'alça".

Concretament, el text proposat diu que els diputats "no poden incórrer en discurs d'odi o intolerant ni incitar a la discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen, condició social, ètnia, llengua, discapacitat o qualsevol altra".

No s'han referit específicament a cap grup en concret, però totes les vegades que la presidència de la cambra ha cridat a l'ordre recentment un diputat en considerar que feia discursos d'aquest tipus ha estat a diputats de Vox

Especifiquen que, per valorar si es produeix un discurs d'odi, s'hauran de tenir en compte les "intencions identificables de l'orador", la "percepció de la intervenció pel públic" i si perjudica la dignitat i reputació del Parlament, entre d'altres.

La proposta incorpora explícitament els "discursos d'odi" com un dels motius que poden comportar que la presidència del Parlament cridi a l'ordre i, fins i tot, expulsi diputats de l'hemicicle.

A més, proposen que els diputats o diputades que no signin el compromís de tolerància zero davant la discriminació i l'assetjament --com és el cas de Vox-- no puguin ser escollits per exercir càrrecs al Parlament, ni ser nomenats ponents, ni formar part de delegacions oficials. 

Republicans i cupaires volen a més que el codi de conducta passi a ser una part més del reglament, amb l'objectiu de reforçar-ne el caràcter legal.

Finalment, proposen que les declaracions institucionals del Parlament s'aprovin per una majoria qualificada de dos terços, sense que calgui la unanimitat, com passa ara. De fet, des de l'entrada de Vox a la cambra catalana no s'aproven declaracions institucionals per falta d'unanimitat.

El ple del Parlament després de tombar les esmenes a la totalitat de Junts, Vox, CUP, Cs i PPC contra els pressupostos del Govern del 2023
La proposta també incorpora el vot telemàtic en casos excepcionals (CCMA)

Més opcions de vot

La reforma també vol ampliar les opcions de vot dels diputats i diputades. D'entrada, ampliant la llista de supòsits per poder delegar-lo. Ara mateix es pot fer en casos de permisos de maternitat o paternitat, hospitalització i incapacitat prolongada.

La proposta inclou que es pugui demanar el vot delegat en situacions "d'especial gravetat en què, per impedir el desenvolupament de la funció parlamentària i ateses les especials circumstàncies, es consideri prou justificat".

A més, ERC i la CUP plantegen incorporar al reglament el vot telemàtic en situacions amb la mateixa descripció d'excepcionalitat.

Segons ha explicat la portaveu republicana, Marta Vilalta, més enllà de l'acord amb la CUP per presentar aquesta proposta, s'ha traslladat a la resta de grups parlamentaris i "les converses han estat favorables amb Junts i amb els Comuns".

ARXIVAT A:
ERCCUPVoxParlament de Catalunya
Anar al contingut