Edimburg

ERC i cinc partits independentistes europeus signen la Declaració d'Edimburg

Sis partits independentistes europeus, tots amb responsabilitats de govern, han signat aquest dissabte a Escòcia la Declaració d'Edimburg. El text demana que la Unió Europea reconegui com a estats de ple dret les nacions que en un futur vulguin la independència, entre les quals hi ha Catalunya. El líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha deixat clar que no hi assistia com a vicepreseident de la Generalitat i ha defensat la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya el 2014.

Actualitzat
El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha estat un dels sis líders polítics del Grup d'Edimburg que ha assistit a la cimera independentista celebrada a la capital escocesa. Les formacions europees, totes amb responsabilitats de govern en els seus estats, han signat una declaració per reclamar a la Unió Europea un major reconeixement institucional.

En concret, la Declaració d'Edimburg demana que les nacions que representen els seus sis socis -Catalunya, Galícia, Euskadi, Gal·les, Escòcia i Flandes- siguin reconegudes com a estats de ple dret per la màxima institució europea.

Per al líder d'ERC, que ha defensat novament la celebració d'una consulta popular per a l'autodeterminació el 2014, un referent en la via cap a la independència és el govern d'Escòcia. El seu primer ministre i líder del Partit Nacional Escocès, Alex Salmond, veu amb optimisme el camí cap a la sobirania en un horitzó més proper que el de Carod, amb la "presentació d'un projecte de llei pel referèndum d'aquí a dos anys, el 2010".

Carod ha recordat que assistia a l'acte com a representant del seu partit i no en nom del govern, tal com fan el PSC i ICV quan parlen de federalisme o de socialisme. El dirigent republicà ha convidat els membres del Grup d'Edimburg a una cimera que se celebrarà l'estiu vinent a Catalunya.

Anar al contingut