Barcelona

Endesa defensa que amb la MAT l'avaria elèctrica a Girona s'hauria solucionat "en unes hores"

Endesa s'ha defensat aquest dijous de les crítiques rebudes en els darrers dies. El director general d'Endesa Red, José Luis Marín, ha afirmat que si ja estigués en servei la línia de molt alta tensió (MAT) que està construint actualment Red Eléctrica de España (REE), les avaries de subministrament a les comarques de Girona pel temporal de dilluns s'haurien pogut solucionar "en hores". Endesa creu que, sense la MAT, les incidències dels darrers dies eren "una catàstrofe anunciada". Sobre els treballs de reposició de l'electricitat a la demarcació de Girona, Marín ha subratllat que Endesa està fent una feina "de magnitud titànica", amb 700 tècnics i grups electrògens de tot l'Estat treballant per recuperar el subministrament.

Actualitzat
Tres dies després que diversos pobles de la demarcació de Girona es van quedar sense subministrament elèctric, el director general d'Endesa Red, José Luis Marín, i el de l'elèctrica a Catalunya, Josep Maria Rovira, han ofert una roda de premsa per donar explicacions. Els dos directius d'Endesa han insistit a parlar de "catàstrofe" per descriure l'avaria que afecta encara desenes de milers de persones i han remarcat que la companyia està duent a terme un "esforç titànic" per trobar una solució.

Com ja va fer el president de la Generalitat, José Montilla, en el ple del Parlament de dimecres, Endesa ha assenyalat que si la línia de molt alta tensió (MAT) ja estigués operativa el servei a les comarques de Girona s'hauria recuperat "en hores". Segons el director general d'Endesa, José Luis Marín, amb la MAT s'hauria "pogut connectar la subestació de Santa Llogaia, Sant Julià de Ramis, Bescanó i Riudarenes i la línia Juià-Bellcaire de 132 kV, que estan planificades des de fa més de deu anys" però encara no s'han construït.

Marín ha insistit que "des de fa temps" avisen que Girona "és un dels punts més febles del sistema elèctric espanyol" i que per aquesta raó fa falta la MAT, que segons Endesa serà "la columna vertebral que unirà Espanya i França". Pel que fa a l'excepcionalitat del temporal, Marín ha repetit en diverses ocasions que la situació viscuda dilluns va ser "una catàstrofe" d'una magnitud que només es dóna "una vegada cada 50 anys". L'elèctrica també s'ha mostrat favorable que els clients que hagin rebut danys a causa de l'avaria puguin rebre les indemnitzacions corresponents a través de les assegurances d'Endesa.

Sobre les causes de l'avaria, el director general de l'elèctrica ha indicat que l'acumulació de gel al voltant dels cables i la força del vent van ser el que va fer caure les torres elèctriques, sobre les quals ha assenyalat que estan "construïdes per a les característiques de la zona i segons el que marca la normativa". A hores d'ara, Endesa calcula que encara hi ha 20.000 clients sense servei, i segons Josep Maria Rovira s'espera que tots recuperin el subministrament a partir de principis de la setmana vinent. La companyia ha xifrat en 50 milions d'euros el cost que els ha suposat el temporal.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut