Barcelona

Indignació per la tercera nit sense llum a molt municipis gironins

Alcaldes i milers d'abonats de l'Empordà, el Gironès i la Selva han expressat la seva indignació per la tardança en el restabliment del subministrament elèctric després del temporal de neu de dilluns. Molts passen la tercera nit sense llum i no es creuen les informacions de les companyies elèctriques. Fecsa-Endesa assegura que el nombre d'abonats sense subministrament ha baixat fins a 20.000 i que les pròximes hores tornarà el servei a la resta d'abonats. També diu que cap nucli urbà queda totalment a les fosques aquesta matinada de dijous, però en municipis com Lloret denuncien que encara no hi ha corrent.

Actualitzat
Per tercera nit consecutiva, milers de clients de Fecsa-Endesa de les comarques de Girona continuen sense llum. Segons la companyia, queden 20.000 abonats sense servei, 30.000 menys dels que quedaven a la tarda. I sosté que el restabliment total del subministrament -tant a les comarques gironines com en altres municipis afectats- serà aquest dijous. A més, l'elèctrica manté que ja no hi ha cap nucli urbà totalment a les fosques.

De tota manera, diversos testimonis que ha recollit Catalunya Ràdio denuncien que no és així. Entre els muncipis amb més problemes hi ha Lloret de Mar, a la Selva, Sant Feliu de Guíxols, Bellcaire i Torroella de Montgrí, al Baix Empordà, Sant Climent Sescebes, l'Escala i Portbou, a l'Alt Empordà, Sant Gregori i Sarrià de Ter, al Gironès, i altres localitats de la Costa Brava. La zona més afectada pel tall es troba en el triangle comprès entre Bellcaire d'Empordà, Tordera i l'interior de Girona, encara que hi ha poblacions com Blanes que ja tenen llum.

A la ciutat de Girona, la meitat dels clients de Fecsa-Endesa continuen sense subministrament i l'avaria també afecta les xarxes telefòniques. A més, en algunes localitats del Vallès Oriental, del Bages i de Lleida continuen tenint problemes amb el subministrament.

La Generalitat fa "pressió"

El director general d'Energia i Mines de la Generalitat, Agustí Maure, ha lamentat la tardança en la recuperació del servei, malgrat que ha puntualitzat que s'ha avançat des del primer moment, quan hi havia 220.000 clients sense llum. En roda de premsa dos dies després de l'apagada, ha afegit que hi ha 163 grups electrògens en funcionament (a l'apagada de Barcelona n'hi va haver 156), i aquest dijous arribaran a ser 275.

Maure ha destacat la "pressió" de la Generalitat a les companyies per solucionar els problemes causats pel temporal, i ha repassat que els sis expedients informatius oberts a empreses serviran "per analitzar què és el que ha passat i quines actuacions s'han realitzat, des del punt de vista de la reparació i de la informació". "Tindrem diversos dies de feina per veure si hi ha coses millorables, que segur que sí", ha reblat.

El delegat del govern de la Generalitat a Girona, Jordi Martinoy, ha admès que hi ha hagut errors en la gestió del temporal de neu. Martinoy ha afirmat, en declaracions al programa "El secret", de Catalunya Ràdio, que no es pot exigir als ciutadans que tinguin més paciència quan, en molts casos, fa dos dies que estan sense llum ni aigua. Martinoy ha explicat que la prioritat del govern és ajudar els municipis a netejar les carreteres secundàries i els accessos a les urbanitzacions per garantir la mobilitat de tots els ciutadans.

Fecsa-Endesa ha assenyalat que ja està solucionada l'avaria de Red Eléctrica de España, que va ser l'origen de l'apagada, "no es poden connectar totes les xarxes i s'ha de fer de forma progressiva perquè no salti la instal·lació".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut