Barcelona

El govern denuncia la lentitud de les elèctriques i espera que el servei es recuperi avui

El president Montilla, que avui era al Parlament, ha estat reunit una bona part del matí amb diversos consellers amb l'objectiu d'aconseguir la normalitat com més aviat millor. El govern reconeix que per reconstruir plenament les xarxes elèctriques caldran setmanes, i per això reclama a les companyies elèctriques que mentrestant atenguin una per una les necessitats dels municipis. El govern també demana als ciutadans afectats pel temporal i l'apagada elèctrica que extremin les precaucions per evitar accidents.

Actualitzat
El president català s'ha reunit al seu despatx del Parlament amb diversos consellers per analitzar la situació tres dies després de la gran nevada que ha afectat Catalunya, especialment a les províncies de Barcelona i Girona. A la reunió hi han estat presents els consellers Joan Saura (Interior), Antoni Castells (Economia), Jordi Ausàs (Governació) i Joaquim Nadal (Política Territorial i Obres Públiques).

A la sortida d'aquesta reunió, el conseller Nadal ha explicat als mitjans de comunicació que la recuperació del subministrament elèctric a la província de Girona està sent "més lenta del que la gent desitja i espera", davant la qual cosa s'han instal·lat uns 160 generadors o grups electrògens i se'n col·locaran "molts més", de manera que n'hi haurà més dels que es van ubicar a Barcelona en la gran apagada de l'estiu del 2007.

Nadal ha xifrat en uns 30.000 el nombre d'abonats que encara no tenen electricitat, mentre que la companyia Fecsa Endesa ha informat que són 20.000. De tota manera, el conseller no ha volgut entrar en una guerra de xifres difícils de concretar i ha subratllat que l'important ara és solucionar com més aviat millor l'arribada del subministrament, cosa que espera que es produeixi entre avui i demà, i no ha garantit que es pugui normalitzar el servei avui mateix, tres dies després de les avaries.

Al marge de si és avui o demà quan arribi la llum gràcies als generadors a gairebé el cent per cent de la població, més enllà d'algunes masies aïllades, Nadal ha explicat que la normalitat a la xarxa de distribució pot tardar encara "diverses setmanes". Nadal ha volgut deixar constància que encara hi ha ciutadans que "estan vivint un moment de gran dificultat", ja que sense electricitat no poden cuinar o tenir calefacció.

Per contra, el conseller ha donat per "pràcticament resolts" els problemes de mobilitat que hi ha hagut al país, al marge d'algunes carreteres secundàries tallades per la caiguda de torres i cables d'electricitat. Els trens de rodalia circulen "pràcticament amb normalitat", inclosa la línia del Maresme, i el servei entre Figueres i Portbou s'ha restablert encara que només sigui per una sola via.

Anar al contingut