Una grua i centenars de mossos per desallotjar El Kubo i La Ruïna a la Bonanova de Barcelona

Els Mossos han entrat al recinte de les cases ocupades amb un ampli operatiu que ha acabat amb set detinguts

RedaccióActualitzat

L'operació policial dels Mossos per desallotjar dues cases ocupades des de fa 15 anys al barri de la Bonanova, batejades pels okupes com El Kubo i La Ruïna, s'ha enllestit aquest dijous abans del migdia. Set persones han quedat detingudes i la policia ha aconseguit buidar els edificis, que ara retornaran a la propietat, la Sareb.

L'operació ha començat a dos quarts de sis, i cap a dos quarts de deu del matí els agents havien aconseguit superar la resistència dels ocupants i entrar a la planta baixa d'El Kubo i al pati exterior de La Ruïna.

Poc després també havien entrat a La Ruïna i havien pujat al terrat d'El Kubo i identificat les tres persones que hi han trobat:

Segons fonts dels Mossos, a dins dels dos edificis hi han trobat 7 persones, tot i que cap a un quart d'11 del matí encara es podien veure tres okupes al terrat de La Ruïna.

Els Mossos han demanat l'assistència dels Bombers per fer baixar a aquestes tres persones, per les dificultats que s'han trobat per accedir-hi. A les 11 del matí ja els havien tret a tots tres.

La grua dels Bombers per desallotjar tres okupes del terrat de La Ruïna, aquest dijous a Barcelona 
Un ocupa oneja una bandera al terrat (Mònica Tarrado)

Pel que fa a El Kubo, només hi quedava una persona que s'havia penjat d'una façana, i les tasques per baixar-la s'han encarregat a la unitat de muntanya dels Mossos, que ho han enllestit poc després de les 11 del matí.

Malgrat tot, els Mossos encara no han donat per acabat el desallotjament, i s'han dedicat a fer un escorcoll complet dels dos edificis per verificar que no hi quedava ningú amagat en cap racó.

Agents antidisturbis dels Mossos protegits per una gàbia metàl·lica, aquest dijous a Barcelona durant el desallotjament d'El Kubo i la Ruïna (ACN / Jordi Borràs)

Segons fonts dels Mossos, ha estat la primera vegada que han fet servir una gàbia metàl·lica com a protecció en una operació com aquesta, i durant el desallotjament un mosso ha resultat ferit lleu a l'esquena.

El balanç policial acaba amb set detinguts, sis homes i una dona, tots majors d'edat, que estaven a l'interior del Kubo i de la Ruïna. Els han detingut acusats de desobediència, resistència i atemptat a l'autoritat.


Operatiu policial engegat de matinada

Els antidisturbis dels Mossos han tallat els carrers i han envoltat les dues cases cap a dos quarts de sis del matí, i a tres quarts de set han assegurat que ja havien accedit al recinte d'El Kubo, però encara no havien entrat a cap dels edificis.

Un okupa penjat en una façana mentre els Mossos es desplegaven al carrer, aquest dijous a Barcelona durant el desallotjament d'El Kubo i La Ruïna (ACN / Jordi Borràs)

Ha estat poc abans de les vuit que fonts dels Mossos han dit que agents de la Brigada Mòbil, la Brimo, ja havien entrat a la planta baixa d'El Kubo i estaven "fent gestions per assegurar l'accés a les plantes superiors".

Cap a aquesta hora els antidisturbis també havien entrat al pati de La Ruïna, després d'aconseguir treure la porta exterior que els ho impedia.

A les xarxes socials els Mossos han afirmat que els ocupants els han llançat "runa, pintura i coixinets d'acer", i que han entrat a La Ruïna protegits amb escuts:

En aquest vídeo gravat des del domicili d'un veí de les cases ocupades es pot veure com s'ha viscut al barri l'inici del desallotjament, i com un ocupant s'ha passejat per la teulada de la casa fent preparatius per resistir l'assalt de la policia:


Des que han arribat els Mossos, des de dins de les cases els han llançat petards, bengales i objectes, mentre els agents han començat a retirar els obstacles que s'han trobat als recintes, protegits per la gàbia metàl·lica i fent servir eines com serres radials.

A més, a primera hora del matí un centenar de persones s'han manifestat pels carrers dels voltants en suport dels ocupants de les dues cases, una manifestació convocada per un col·lectiu antifeixista de Vallcarca.

Manifestació en suport dels ocupants d'El Kubo i La Ruïna aquest dijous al matí a Barcelona

El d'aquest dijous ha estat un desplegament policial similar al que es va fer al maig, quan, en plena campanya electoral de les municipals, els Mossos i la Guàrdia Urbana van mobilitzar prop de 380 agents per impedir enfrontaments entre els okupes i els manifestants convocats per l'empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa.

 

Els ocupes havien fet aquest dimecres una crida a la resistència d'El Kubo, La Ruïna i un altre edifici ocupat que també s'ha desallotjat aquest dijous, l'Estudi9, a Santa Coloma de Gramenet, assegurant que el que persegueixen els desallotjaments és "la desmobilització del moviment okupa":

 

Edificis propietat de la Sareb

La data per al desallotjament la va fixar al juny un jutjat de primera instància de Barcelona després de sentenciar a favor de la Sareb, que és la propietària de l'immoble.

La policia preveia que hi hauria incidents, i la mobilitat ha quedat afectada a la zona, sobretot per a l'escola La Salle, situada al costat, que ha hagut de suspendre algunes activitats extraescolars, però que té previst fer classes amb normalitat.

Els comerços propers han protegit els vidres dels seus locals davant el desallotjament previst. A més, els Mossos van avisar del desallotjament els botiguers i els han recomanat "no ser a prop de la zona" durant el matí.

El centre de comandament dels Mossos amb imatges en directe de les cases ocupades des de l'aire amb drons, aquest dijous a Barcelona

El futur dels edificis

Fonts de la Sareb, amb qui ha parlat TV3, expliquen que, un cop els dos edificis estiguin buits, els asseguraran per evitar que tornin a ser ocupats.

Els terrenys abasten uns mil metres quadrats qualificats d'àrea verda. A La Ruïna, els promotors només poden rehabilitar l'edifici modernista o bé alçar un nou habitatge que ocupi menys de la meitat d'espai.

I pel que fa a El Kubo, si s'enderroca no s'hi podrà construir res, i si es manté l'estructura només s'hi podran fer oficines.


Focus mediàtic durant la campanya

El futur urbanístic del terreny, que no s'augura d'una gran rendibilitat, genera encara més interrogants per la inusual polseguera que va aixecar el cas durant la campanya electoral.

Les dues cases, on des del 2016 hi viuen grups itinerants d'okupes, es van convertir en munició per a la dreta: els alcaldables del PP, Valents, Vox i Cs van anar a la plaça Bonanova a mostrar el seu suport als veïns, mentre Desokupa anunciava que els faria fora per la força.

Fins a aquell moment no hi havia hagut cap problema d'ordre públic, més enllà d'incidències per molèsties relacionades amb el soroll. I un cop passada la campanya, les protestes es van acabar.

 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut