Caos a les oposicions: es repetiran tots els exàmens i s'indemnitzarà els afectats

El govern pagarà la indemnització d'ofici i les proves es repetiran repartides entre l'1 i el 8 de juliol sense externalitzar-ne la gestió

RedaccióActualitzat

La Generalitat ha anunciat que repetirà tots els exàmens d'oposició que es van fer dissabte passat, i que van resultar caòtics.

L'1 de juliol es repetiran les proves a Agents Rurals, execució penitenciària, i laborals transversals, mentre que el 8 de juliol es repetirà l'examen dels funcionaris. Es farà amb mitjans propis de la Generalitat, sense externalitzar-ne la gestió.

"Hi ha una afectació molt greu de tots els exàmens", ha reconegut la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una compareixença davant dels mitjans, en què també ha anunciat indemnitzacions per a tots els afectats.

Segons ha explicat, aquesta compensació serà global, amb una quantitat que encara s'està estudiant, i no caldrà que els aspirants la reclamin individualment. "Sabem que això no restablirà la situació que van viure", ha admès just després de reunir-se amb els sindicats.

Un total de 13.581 treballadors de la Generalitat estaven convocats aquest dissabte a les proves, amb un total de 1.825 places.

Les proves es van fer de forma descentralitzada: 9.147 persones estaven convocades a Barcelona; 1.246, a Girona; 1.634, a Lleida, i 1.554, a Tarragona. Segons els sindicats, durant les proves faltaven exàmens, mobiliari, personal expert i coordinació.

La conselleria s'ha reunit aquest dijous amb representants de CCOO, UGT i IAC-CATAC (ACN / Aina Martí)

Aquest dijous al matí, la pàgina web que s'ha obert per registrar incidències ja havia recollit més de 3.000 queixes, segons ha explicat la consellera.

Vilagrà ha citat incidències com ara l'ús de mòbils per buscar respostes o per parlar amb altres aspirants, sortides de les aules per anar al bany, absències de vigilància a l'aula en alguns moments, o alguns exàmens que van començar més tard del previst o bé que alguns opositors van començar abans que altres.

"La incidència és massiva", ha reconegut Vilagrà, fins al punt que hi ha hagut incidències en una o altra aula del 93 % de processos, que afecten el 99,7% dels aspirants (és a dir, pràcticament tots). Per això, ha apuntat, cal repetir les proves per evitar les més que probables impugnacions.

En aquest sentit, ha assegurat que estan "disgustats i colpits" per com va anar l'oposició, amb incidències que considera "intolerables" en un procés com aquest.

Vilagrà també ha anunciat que el govern rescindeix el contracte amb l'empresa que havia de donar suport logístic en aquest procés, i que assegura que s'havia hagut de contractar perquè moltes de les persones que vigilen normalment aquests tipus d'exàmens, aquest cop eren les que s'hi presentaven.

En una compareixença conjunta just després de l'anunci de les mesures, els sindicats CCOO, UGT i IAC-CATAC han assenyalat que es tracta d'una solució jurídicament vàlida i que, malgrat que no poden "estar contents", sí que valoren que s'hagi pres una decisió amb celeritat.

També han remarcat que la indemnització que ha anunciat Vilagrà no impedeix que els opositors que ho creguin convenient puguin presentar demandes individuals si, per exemple, la nova data els obliga a anul·lar un viatge.

ARXIVAT A:
Generalitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut