Canvis en el sistema sanitari per fer front al coronavirus

Mesures del CatSalut: reprogramar operacions i proves, canvis en els horaris dels CAP, reduir visites als ingressats i ús responsable del 061

RedaccióActualitzat

Catalunya registra 509 casos positius per coronavirus, la gran majoria a la conca d'Òdena, en aïllament per la malaltia. Segons dades del Departament de Salut, aquest divendres hi ha 190 casos més que, sumats als 319 d'ahir, fan que la pandèmia ja superi el mig miler de persones al país. Les autoritats admeten que han de reorganitzar el sistema sanitari per poder atendre tots els casos que ja tenen i els que preveuen que tindran.

Adrià Comella, director del CatSalut, i Xènia Acebes, directora de l'Àrea de Serveis Assistencials Catsalut, han explicat aquestes dades en una roda de premsa on ha posat en valor la reacció del país. Assegura que "Catalunya té capacitat de donar resposta" però demana que tothom prengui consciència.

"Hem de fer compatibles tot allò que és important i urgent amb aquesta nova pandèmia."

Dels 509 casos, 35 són greus. 67 persones estan infectades a Igualada. Hi ha sis morts, una xifra que no ha variat des d'aquest dijous. Comella ha explicat que "el 85% dels casos són lleus i es tracten com tractem la grip". Gran part de la compareixença ha estat destinada a fer entendre a la població que cal fer "el millor ús possible dels sistemes sanitaris".

 

 

Reprogramació i concentració de l'assistència

Comella i Acebes han volgut transmetre a la ciutadania que estem en una situació excepcional i que això pot comportar canvis en l'assistència. El director del CatSalut diu que el país haurà d'atendre "una demanda assistencial doblada". Demana que als centres sanitaris només s'hi vagi per urgències. I en concret, sobre els Centres d'Atenció Primària ha admès que es pot acabar concentrant l'atenció en els centres més grans i reorganitzar els horaris, tot i que remarca que els CAPS no es tancaran.

"És probable que hi hagi concentració en CAPS més grans. Pensem que és millor fer concentracions i no intentar mantenir l'assistència a tot arreu"

Acebes ha explicat que hi haurà reprogramació d'operacions i proves per alleugerir la pressió sobre el sistema sanitari. Demana als usuaris que "esperin la trucada" de CatSalut.

"Prenem mesures per reprogramar visites i fomentar atenció no presencial."

Acebes promet que les instruccions seran clares. També es fomentarà l'atenció no presencial i alternatives a l'hospitalització com l'hospitalització a domicili. Els responsables de Salut també recomanem "limitar les visites a les persones ingressades".

 

 

Us responsable del 061

Comella demana fer un ús responsable del telèfon 061, que rep 25.000 trucades diàries. Per no saturar la línia, el director del CatSalut ha redirigit els ciutadans amb dubtes no urgents a la web especial sobre el coronavirus que la Generalitat ha posat a l'abast. Assegura que allà hi ha la resposta a moltes consultes generals sobre la pandèmia.

"El 061 cal fer-lo servir només per a dubtes sanitaris importants."

Comella ha destacat que problemes sanitaris importants com infarts, ictus, accidents greus s'han de comunicar al 112.

 

Menys proves i més mostreig

El director de CatSalut també ha anunciat canvis en la manera com es farà el seguiment dels casos de coronavirus. Assegura que cada cop es faran menys tests, que es restringiran als casos que sospiten que són greus.

Segons Comella, "la tendència és que cada vegada es farà més mostreig estadístic que proves concretes". Amb el mostreig, s'extreuen dades d'una mostra per extrapolar-les a tota la població.

 

 

58 sanitaris afectats

Del nombre d'afectats arreu del país, 58 són professionals sanitaris, 41 a Igualada.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut